Old Delhi: Indian Helicopter

Cand am sosit in Delhi, capitala Indiei, aveam o tinta foarte precisa: Old Delhi, vechiul nucleu mogul din care s-a dezvoltat ulterior metropola indiana de astazi. Asa ca m-am cazat intr-un hotel de pe o straduta care da in Chandni Chowk, artera principala din Old Delhi; e adevarat, eram la doi pasi de cele mai mari atractii din Old Delhi - Fortul Rosu (Red Fort sau Lal Qila), monument pe lista UNESCO, si Jama Masjid, cea mai mare moschee a Indiei; si puteam sa gust in voie atmosfera picanta a vechiului oras al imparatilor moguli, strabatand pe jos stradutele si bazarele din Old Delhi; insa foarte rapid am inteles ca Chandni Chowk nu era, totusi, chiar cea mai buna alegere in Delhi.



Mantre in Dharamshala

Stransi in semicerc intr-o curte din Tsuglag Khang, templul lui Dalai Lama din Dharamshala, calugarii tibetani isi murmurau rugaciunile lor buddhiste, iar cainele statea culcat intre ei ca si cum era mangaiat de cineva invizibil. Parea grozav de fericit acolo...


Palermo: Stupor Mundi

In catedrala normanda din Palermo m-am pomenit in fata sarcofagului de piatra al unuia dintre cei mai fascinanti oameni din istoria Europei: Frederic al II-lea. In timpul vietii sale a purtat un sir lung de titluri pompoase (rege al romanilor, rege al Germaniei, rege al Italiei, rege al Burgundiei, rege al Siciliei si rege al Ierusalimului), dar astazi este suficient sa spun ca a fost unul dintre cei mai puternici imparati pe care i-a avut vreodata Imperiul Romano-German si unul dintre marii conducatori ai Europei medievale; iar povestea lui, strans legata de istoria Siciliei si a orasului Palermo, este cu adevarat fascinanta. O poveste in care vei gasi de toate (o nastere in purpura - ca fiu de imparat, o curte imperiala ca in 1001 de nopti, conflicte cu alti conducatori ai Europei si chiar o cruciada in Tara Sfanta), si care in mod sigur merita spusa mai departe.


Am intalnit-o pe Jennifer Fox

Intr-o postare de acum cateva zile povesteam despre recent incheiatul festival de filme documentare One World Romania, in care invitata speciala a fost cunoscuta realizatoare americana de filme documentare Jennifer Fox; asa ca in cadrul festivalului a existat o sectiune aparte denumita chiar “Retrospectiva Jennifer Fox”, in care au rulat trei documentare realizate de ea. In seara in care a rulat filmul “Reincarnarea mea” am avut surpriza foarte placuta sa o intalnesc pe Jennifer Fox intre prietenii ei din Bucuresti si sa schimb cateva cuvinte cu ea; am fost impresionat de intalnire, asa ca aceste randuri vor fi despre Jennifer Fox si despre filmele ei.


Ici-colo, prin Dalmatia

Pentru a calatori ici-colo prin Dalmatia mi-am fixat ca „centru de operatiuni” orasul Dubrovnik, din extremitatea sudica a Dalmatiei si a Croatiei. Stiu, s-ar putea spune ca este o alegere usor bizara datorita pozitiei sale excentrice fata de restul Dalmatiei, optiunea cealalta fiind metropola Split din Dalmatia centrala, cel de al doilea oras al Croatiei si inima economica a Dalmatiei; dar dupa ce am calatorit in Split am inteles ca am ales corect: intr-adevar, tot Dubrovnikul era alternativa cea mai buna.



Google, un Big Brother care tace si face; de toate, pentru toti.

Despre Google+ s-a spus ca ar fi un Facebook killer, creat de Google special pentru a detrona Facebook de la sefia retelelor de socializare si inspirat puternic din acelasi Facebook. Insa diverse voci s-au grabit sa demonstreze ca  Google+ nu este si nu are cum sa fie un Facebook killer, in primul rand din cauza prizei foarte reduse pe care o are la public Google+ fata de Facebook. Cat se poate de adevarat: astazi sunt foarte putini iubitorii de Google+, iar Facebook pare imbatabil in domeniul retelelor de socializare; dar presimt ca situatia se va schimba in cativa ani, si ca schimbarea va conta pentru orice utilizator de Internet, indiferent ca astazi este sau nu un fan al serviciilor Google.


Yahoo si Facebook se vor infrunta in justitie, intr-o „batalie a titanilor” din Internet. Cine poate avea de castigat?

Stiri recente spun ca Yahoo a actionat in justitie Facebook cu acuzatia ca i-ar fi incalcat 10 patente privind mai ales publicitatea pe Internet, la un tribunal american din San Jose, in statul California. Surprinzatoare este reactia Facebook la intentarea procesului, care prin vocea unui purtator de cuvant ar fi comentat astfel: "Suntem dezamagiti ca Yahoo, un partener vechi si care a beneficiat substantial de parteneriatul cu Facebook, a decis sa aleaga calea legala. (...) Dl. Zuckerberg, fondatorul si CEO al Facebook, a recunoscut ca designul Facebook nu a fost original si s-a bazat pe ideile altora."

Asa ca se anunta un spectacol cu totul aparte in Internet: o batalie juridica intre doi dintre titanii Internetului, Yahoo si Facebook. Iar Google foarte probabil ca isi freaca mainile de multumire undeva prin culise, tragand nadejde ca macar asa serviciul sau Google+, asa-zisul „Facebook killer” (care nu pare nici el foarte original...), va reusi sa profite de ocazie pentru a creste, oricat de putin, pe seama rivalilor sai: cand doi se cearta, al treilea castiga.

(sursa: Hotnews.ro)

Calatorii altfel: One World Romania 2012

Maine la ora 19 la Cinema Scala se va deschide oficial One World Romania - Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, care se va desfasura in Bucuresti intre 13 si 18 martie 2012. Am aruncat un ochi in program si simt ca va merita sa fac cateva drumuri pe acolo, filmele documentare care vor rula fiind impartite in mai multe sectiuni cu denumiri pe cat de bizare pe atat de tentante: Revolutii online, Politica, Munca si rasplata, Minori si batrani, Probleme de familie, Pasapoarte, Penala, Activisti si indignati, Albania special si Retrospectiva Jennifer Fox.



Ce inseamna 10 martie pentru Tibet

Astazi este 10 martie, asa ca mi-am propus sa scriu cateva randuri despre ce inseamna aceasta zi pentru Tibet, pentru tibetanii de pretutindeni si in genere pentru oamenii acelui colt indepartat de lume, indiferent ce sunt ei; pentru ca 10 martie este nu doar unul dintre capitolele tragice ale istoriei recente a Tibetului, cat si, in egala masura, un capitol trist si rusinos in istoria Chinei.


Viena, altfel: pe urmele lui Klimt

Am facut, acum cativa ani, o calatorie altfel la Viena: pentru a „scormoni” prin ea dupa operele lui Klimt si Hundertwasser, doi dintre pictorii pe care ii admir cu constanta nedezmintita de ani de zile. A fost o calatorie frumoasa, iar Viena mea s-a definit atunci ca fiind mai degraba o Viena a lui Klimt si a lui Hundertwasser, decat o Viena a imparatilor habsburgi si a faimoasei imparatese Sisi, asa cum este perceputa de obicei. Anul acesta ma bate gandul sa fac iarasi o plimbare prin Viena lui Klimt; si exista un pretext minunat pentru o asemenea calatorie: pe toata durata anului 2012 Viena sarbatoreste implinirea a 150 de ani de la nasterea lui Klimt, asa ca muzeele vieneze au si inceput deja sa ii rasfete pe iubitorii lui Klimt cu o puzderie de expozitii de picturi si desene ale lui Klimt, ori legate de viata acestuia. Iar primavara a venit, asa ca vremea tocmai incepe sa fie perfecta pentru a calatori inspre Viena.


Tibet: ici-colo, pe Acoperisul Lumii (2)

Incepusem acum putina vreme sa creionez tabloul calatoriei in Tibet, povestind despre cateva din reperele sale inevitabile: despre lista lunga de interdictii si avertismente cu care te poti confrunta calatorind in Tibet, despre ce a fost Tibetul inainte de 1950, despre “eliberarea pasnica a Tibetului” - pagina cea mai neagra din istoria tibetanilor, scrisa dupa 1950 de catre chinezi, sub drapelul rosu al comunismului si al revolutiei culturale, si despre ce este Tibetul astazi, dupa mai bine de jumatate de secol de ocupatie chineza; toate acestea pot fi citite aici, iar astazi voi continua povestea vorbind despre cateva locuri pe care le-am vazut calatorind prin Tibet.