Mic dicţionar de modă feminină orientală: dincolo de văluri

Probabil că nu este deloc simplu să fii femeie în orientul islamic, mă gândeam acum câţiva ani, văzând pentru prima dată femei musulmane cu chipurile sau siluetele ascunse sub văluri; de atunci m-am mulţumit doar să strâng imagini și impresii despre ele, cu gândul neclar că poate va veni și o zi în care să am ce așterne pe hârtie; sper că ziua aceea a venit, așa că postarea de azi este chiar despre vălurile din orientul musulman; și despre femeile de dincolo de văluri.


Basarabia, 1812: radiografia la rece a unei partide de șah între Napoleon și Alexandru, pe masa Europei

Tocmai am citit că duminică 21 octombrie la ora 14.00 va începe în Piaţa Victoriei din București un marş pentru unirea Basarabiei cu România, așa că m-am gândit că este momentul să aștern pe hârtie ceva ce îmi doream de mai multă vreme: o călătorie în timp acum 200 de ani în Hanul lui Manuc din București, unde s-a semnat pacea prin care Basarabia a fost dată rușilor; veţi vedea că pare o telenovelă în toată regula, avându-i ca personaje pe Napoleon, împăratul Franţei, Alexandru I, ţarul Rusiei, sultanul otoman Selim al III-lea, generalul rus Kutuzov, prinţul fanariot Dimitrie Moruzi și nababul dâmboviţean Manuc Bei; o telenovelă cu ambiţii deșarte, lăcomie, prostie, trădare și răzbunare, în care toate personajele și întâmplările au fost legate între ele prin iţe încurcate, iar Basarabia a fost privită doar ca o piesă de sacrificiu pe masa de șah a Europei de atunci.


Istanbul, altfel (2): apus de soare pe Bosfor

Un apus de soare pe Bosfor, atât mi-am propus să văd în Istanbul la ultima escală acolo. În ziua aceea tocmai mă întorceam acasă din călătoria nu chiar ușoară prin India de nord-est, și nu mai voiam să adaug nimic la ce văzusem deja timp de o lună și ceva; așa că m-am hotărât doar să revăd locul meu favorit din Istanbul, cheiul Eminönü, așteptând liniștit, la o masă de restaurant cu faţa spre chei, momentul în care soarele se apleacă și se ascunde între moscheile de pe malul Cornului de Aur. Și iată acest moment:


O mocăniţă himalayană: Toy Train, trenul de jucărie din Darjeeling

Astăzi mi-am propus să scriu despre un tren cu totul deosebit: un tren în miniatură, care începând din anul 1881 străbate, tacticos ca un moșneag, dealurile înalte himalayene din nord-estul Indiei, dintre Darjeeling și Siliguri; nu se grăbește absolut deloc, așa că îi trebuiesc opt ore pentru o distanţă de numai 86 de kilometri. Este înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO ca Darjeeling Himalayan Railway, însă iubitorii de trenuri deosebite l-au poreclit cu drag Toy Train, trenul de jucărie din Darjeeling.


37 de zile ici-colo, prin Sikkim si Seven Sisters Land: cifre, lectii, concluzii

De luni noapte sunt iar acasa, in Bucuresti; si pentru ca tocmai am finalizat calatoria lunga si grea prin Sikkim si Seven Sisters Land nu ma pot abtine sa nu asez “pe hartie” cateva din reperele ei cantitative. Pana si eu, personajul principal al acestei calatorii, sunt usor impresionat cand ma uit pe cifrele ei…