Sicilia, Agrigento: Valea Templelor


Agrigento de astazi este un oras insorit pe coasta sud-vestica a Siciliei, cu fata indreptata catre coastele africane ale Tunisiei; are un port activ, dar nu este printre orasele mari ale Siciliei; in antichitate insa se numea Akragas si era o colonie greceasca infloritoare, fiind unul dintre marile orase ale Magna Graecia, cum i se spunea pe atunci Siciliei; asa ca orasul linistit de astazi ascunde o adevarata comoara a antichitatii grecesti: faimoasa Vale a Templelor, inscrisa din 1997 pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.


Anticul oras Akragas a fost infiintat de colonisti greci prin anii 582-580 i.e.n.; era o metropola in toata regula, avand o populatie de vreo 200.000 de locuitori si un mare numar de temple grecesti, mare parte din ele grupate astazi in asa-numita Valle dei Templi, Valea Templelor. In 480 i.e.n. Akragas a luat parte, impreuna cu Syracusa, la razboiul cu Cartagina prin care cartaginezii au fost infranti si obligati sa lase in pace Sicilia o vreme; a fost insa cucerita de cartaginezi in 406 i.en. iar apoi de romani in 261 i.e.n., care i-au schimbat numele in Agrigentum; dupa caderea Imperiului Roman a trecut in mainile ostrogotilor si apoi ale bizantinilor, in 828 a fost cucerit de mauri, care l-au numit Kirkent sau Jirjent, iar in 1087 acestia l-au pierdut in favoarea normanzilor, si in continuare Agrigento a urmat in toate privintele soarta Siciliei. Vechiul Akragas a purtat pana in 1927 numele de Girgenti, preluat in limba siciliana de la arabi, si pe care l-am auzit rostit cu fudulie tipic siciliana in cantece populare siciliene; iar cel care a impus numele Agrigento, de origine latina, a fost dictatorul fascist Benito Mussolini.

Valea Templelor aduna laolalta cateva vestigii una si una: pe Via Sacra vei gasi templul lui Herakles (ridicat in circa 500 i.e.n., este cel mai vechi dintre templele ramase astazi in Valle dei Templi), templul zeitei Hera (ridicat in circa 450 i.e.n. si probabil distrus de cartaginezi in 406 i.e.n.) si templul Concordiei (ridicat in 430 i.e.n., a ramas intact pana astazi pentru ca in trecut a fost folosit ca biserica crestina); iar inspre vestul Vaii templelor pot fi vazute ruinele masive ale templului lui Zeus Olimpianul (care sunt tot ce a mai ramas astazi din cel mai mare templu grecesc din lume) si Sanctuarul Zeitatilor Chtoniene, Demeter si Persephone.La nord de orasul antic, dincolo de o vale, se afla orasul medieval, avand un Centro storico cu alura vadit feudala, un vechi Duomo si Abbazia di Santo Spirito infiintata in 1290 si inca locuita de calugarite cisterciene. Iar intre orasul medieval cu Centro Storico si orasul antic cu Valea Templelor se afla cartierul elenistic si roman si biserica San Nicola din sec. 13, construit in stil gotic deasupra unor antice ruine romane; ca orice muzeu care se respecta, Agrigento te poarta prin toate epocile istorice, asa ca vei gasi in Centro Storico si cladiri baroce, iar in mijlocul Vaii Templelor vei afla ziduri si ruine grecesti alaturi de vestigii si morminte bizantine, cu cateva secole mai recente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu