Sicilia, mini-ghid ici-colo

Temple antice grecesti, catedrale si castele arabo-normande, orasele baroce, metropole moderne ca Palermo si Catania, locuri idilice pentru a pierde vremea ca Taormina si Cefalu, plaje, insule si peisaje care iti taie rasuflarea, mancaruri incantatoare si vinuri de neuitat; asta e tot? nu, pentru ca eram gata sa uit de Muntele Etna, cel mai inalt vulcan activ din Europa (3.329 metri) si unul din cei mai activi vulcani din lume; pe toate acestea le poti gasi in Sicilia, si nici macar nu sunt singurele ei daruri: mai are inca multe altele…

Cefalù
Sicilia in repere: de unde sa incepi

Pentru a vizita Sicilia iti poti fixa baza ori in Catania, pe coasta de est, ori in Palermo, pe tarmul nord-vestic al insulei; sunt cele mai mari orase ale Siciliei, Palermo fiind capitala administrativa a regiunii Sicilia si cel mai mare oras al acesteia, in timp ce Catania este al doilea oras al insulei; ambele au aeroporturi internationale si (din cate stiu) curse directe catre Bucuresti, precum si suficiente atractii turistice in jur. Palermo si Catania sunt precum doi poli ai insulei, plus si minus, sau nord si sud: sunt extrem de diferite prin ceea ce ofera vizitatorilor, asa cum puteti citi pe indelete in recenta mea postare despre fascinanta poveste a Siciliei.

Insa o calatorie serioasa prin Sicilia ar insemna sa strabati nu doar cele doua regiuni, Catania si Palermo, ci si o a treia: sud-vestul Siciliei, din jurul orasului Agrigento. Asa cum povesteam recent, fiecare dintre aceste trei regiuni majore are ceva foarte aparte de aratat turistilor: asa ca daca vizitezi doar Palermo si imprejurimile sale vei rata orasele barocului sicilian si Etna, care sunt in jurul Cataniei; iar daca vizitezi doar zona Cataniei vei rata vestigiile arabo-normande ale Siciliei, concentrate in regiunea Palermo; iar daca reusesti sa vizitezi si Palermo si Catania este bine, insa vei rata Valea Templelor din Agrigento, adica Sicilia antica, din sud-vest. Este adevarat ca nu e tocmai simplu sa strabati toate aceste trei regiuni: distantele intre Catania, Agrigento si Palermo nu sunt tocmai scurte, iar timpul necesar pentru a parcurge oricare din ele este de vreo jumatate de zi; asa ca abordarea ideala a Siciliei ar fi cea extrem de mobila, in care sunt parcurse pe rand toate cele trei zone; insa oricat de scurta ar fi vacanta in Sicilia, ea trebuie sa includa neaparat Catania si Palermo cu imprejurimile lor, iar singura care poate fi lasata pentru urmatoarea vizita (desi ar fi mare pacat, oricum), ar fi Agrigento.



Sicilia de est: Catania si imprejurimile

Sicilia de est este predominant baroca, pentru ca aici se afla superbele orase in stil baroc sicilian: Catania (inscrisa pe lista UNESCO), insula Ortigia din Siracusa (inscrisa pe lista UNESCO), precum si Noto, capitala barocului sicilian, impreuna cu oraselele baroce din Val din Noto (inscrise si ele pe lista UNESCO).

Catania
Insula Ortigia din Siracusa
Noto, capitala barocului sicilian
La vestigiile baroce ale Siciliei de est se adauga vestigiile antice grecesti din Taormina si Siracusa.

Taormina
Insa pentru mine atractia majora din estul Siciliei este uriasul vulcan Etna; calatorule, fa-ti un bine si du-te sa vezi cat mai mult din Etna, si vei intelege de ce gigantului pus mereu pe scandal i se spune, inca din vechime, Muntele Muntilor.

Vulcanul Etna
In Sicilia de est iti poti cauta cazare pe toate gusturile in imprejurimile Cataniei, din Acireale pana in Giardini Naxos, langa Taormina; iar locurile bune pentru plaja sunt tot acolo.

Sicilia de sud-vest si centrala: Agrigento si imprejurimile

Sicilia de sud-vest este dominata de vestigii antice, principala ei atractie fiind Valea Templelor din Agrigento (inscrisa pe lista UNESCO), unde vei gasi temple grecesti mai ceva ca pe Acropole in Atena.

Agrigento, Valea Templelor
Se adauga si vestigiile grecesti din Selinunte, langa Marinella, iar in centrul insulei este Vila Romana del Casale, in oraselul Piazza Armerina; desi este faimoasa pentru mozaicul roman foarte bine conservat si este de asemenea inscrisa pe lista UNESCO, Vila Romana del Casale nu m-a impresionat in mod deosebit, chit ca sunt un mare iubitor de istorie; asa ca daca e nevoie poate fi lasata pentru vizita urmatoare. In largul coastei de sud-vest a Siciliei se afla si cateva insule: insulele Pelagie (cu Linosa si Lampedusa) si Pantelleria, din care vine faimosul vin licoros Passito di Pantelleria; iar dincolo de ele este insula Malta si coasta tunisiana. In fine, sud-vestul are si locuri foarte bune pentru plaja, din care renumite sunt Selinunte si Eraclea Minoa.

Sicilia de vest si de nord: Palermo si imprejurimile

Atractia majora din Sicilia de vest si de nord sunt vestigiile arabo-normande din Palermo, Monreale, Erice si Cefalù; toate sunt atat de frumoase incat nu pot fi in niciun caz ratate, iar Palermo (impreuna cu Monreale si Mondello) poate lua singur pe putin trei zile, daca este vazut in tihna.

Palermo, Catedrala
Monreale
Lor li se adauga templele antice in stil grecesc din Segesta si Erice, ramase de la elimi, cei mai vechi locuitori ai Siciliei de vest.

Segesta
La vest de Trapani, la mica distanta de acesta, ar mai fi de vazut insulele Egadi; iar la nord-est de Sicilia se afla insulele Aeoliene (Isole Eolie), incluzand Lipari si Stromboli; nu am ajuns in Eoliene (desi mi-as dori), insa stiu ca sunt in intregime inscrise pe lista UNESCO; asa ca foarte probabil ele sunt un paradis insular mediteraneean; din care nu mai lipsea decat faimosul vulcan Stromboli, din insula cu acelasi nume.

Trapani, vazut din Erice
Iar locurile bune de plaja din Sicilia de vest si nord ar fi la Cefalù si Mondello; cu precizarea ca Cefalù este un orasel absolut incantator pentru a pierde vremea pe malul marii, in timp ce Mondello, la doi pasi de Palermo, mi s-a parut aglomerat si fitos, desi palermitanii sunt foarte mandri de el.

Cefalù
Sicilia pentru toate gusturile: suveniruri, mancare si bautura

Cand vei pleca din Sicilia in mod sigur vei simti nevoia sa ramai cu o bucatica minuscula din ea; asa ca in afara de amintiri poti lua ca suveniruri pupi, papusi traditionale siciliene, mafiosi, figurine din teracota reprezentand mafioti sicilieni, ulei de masline aromat si vinuri pe alese; si nu uita sa iei cd-uri cu muzica siciliana, neaparat! Nu doar ca muzica insulei este frumoasa cat cuprinde, dar iti da si ocazia sa auzi cum suna limba siciliana: puternic imbogatita cu aporturi grecesti, arabe, normande si spaniole, siciliana este atat de diferita de italiana standard incat un localnic spunea ca daca nu ar sti si italiana nu ar intelege mai nimic din ce se vorbeste pe continent, in Italia centrala.


Sicilia este daruita din plin cu bogatiile pamantului, asa ca pietele ei iti iau ochii cu felurite bunatati: branza (mai multe specialitati, pentru care sicilienii sunt renumiti), ricotta (tot un produs lactat, la care nu ii stiu echivalentul in romana dar este buna si cremoasa cat cuprinde), capere, masline, lamai (mai mici si mai dulci ca cele obisnuite), portocale rosii siciliene, sare marina extrasa in zona Trapani, condimente (cel mai folosit fiind feniculul), legume de toate neamurile, iar la urma peste si fructe de mare pe toate tarabele, cum sade bine intr-o insula.

In Sicilia se mananca excelent, si oricat ar fi de simpla mancarea siciliana este formidabila pentru motivul simplu ca este facuta din ingrediente numai unul si unul; si acum mai tin minte cum am mancat cu un sicilian ceva pe cat de simplu pe atat de bun: painisoara de-a lor necrescuta (focaccie cred) cu un fel de branza, iar pe deasupra cu un sos facut din ulei de masline cu nu stiu ce condimente misterioase; sicilianul avusese grija sa comande cu mare atentie ce condimente sa fie puse in acel sos, si m-a asigurat ca nu e mancare pentru turisti, ci chiar asa mananca ei acasa; habar nu am cum ii spunea la ce am mancat, si am mancat cu mana, conform indicatiilor primite de la localnic; insa a fost asa de buna ca era sa-mi inghit degetele; si culmea este ca initial privisem acea combinatie cu dispret ucigator, si de-abia ce m-am lasat convins sa gust din ea…

Bun, dar ce sa ceri prin restaurantele din Sicilia? Ca peste tot in Italia, diversele sorturi de paine si pasta sunt foarte bune, fiind facute din grano duro; e foarte raspandit si risotto, iar uneori orezul e innegrit cu nero di sepia, cerneala de sepie; sicilienii se lauda ca asta ar fi specialitate siciliana, dar eu stiu sigur ca am mancat exact la fel si in Dalmatia, atat ca ii spunea crni rižoto. Mancaruri din peste si fructe de mare gasesti peste tot si sunt de nota 12, ca in orice insula care se respecta; insa merita sa incerci si mancaruri cu miel sau porc, gatite cu sosuri puternic condimentate cu ierburi si seminte aromate, din care cel mai folosit este feniculul; oricum, cand ajungi in Sicilia poti incepe cu pasta con le sarde, o specialitate palermitana in care se amesteca sardine, pasta, ansoa, fenicul si alte mirodenii sudice; asta am cerut si eu la prima strigare, si este un bun inceput pentru o incursiune in bucataria siciliana.

Cand am calatorit in Sicilia am refuzat sistematic sa gust din faimoasele dulciuri ale Siciliei: gelato, inghetata a carei crema pare a fi o amintire din timpurile ocupatiei arabe si apoi a celei spaniole, cassata si cannoli, prajiturele facute cu faimoasa ricotta siciliana; nu imi plac dulciurile, asa ca pur si simplu nu puteam intelege gemetele de extaz ale calatorilor amatori de dulcegarii siciliene; insa am acceptat sa imi iau niste cannoli in aeroportul din Catania, chiar in ziua plecarii spre casa; se voia a fi o demonstratie ca nu am ce regreta, ca nu au cum sa ma incante, dar a iesit exact pe dos: chiar daca erau facute pe aeroport (unde se stie bine ca mancarea este discutabila) acele cannoli cu ricotta erau atat de bune incat am recunoscut pe loc ca am facut o mare gogomanie refuzand sa gust dulciuri siciliene si inainte, in timpul calatoriei prin Sicilia.

In schimb la vinurile siciliene nu am facut niciun fel de mofturi, si recunosc asta fara niciun strop de jena sau regret: le-am vanat sistematic prin toata insula, incercand sa gust cat mai multe din comorile locale; Sicilia este printre locurile binecuvantate in care se face vino liquoroso, alb, dulce, tare si puternic aromat, dar sa fie limpede ca insula sta la fel de bine si la celelalte vinuri rosii ori albe; am baut, printre altele, Malvasia, Passito di Pantelleria, Zibbibo, Grecale si Nero d`Avola; insa mi-au scapat Marsala, Cerasuolo, Etna, Planeta si cate si mai cate; iar despre Passito di Pantelleria va pot spune cu mana pe inima ca este un vino liquoroso pentru cunoscatori, recomandat de un localnic avizat, pentru care eram la un pas de a cere azil politic in insula…

12 comentarii:

  1. Minunat acest ghid despre Sicilia. O să-l păstrez pentru ziua când o să ajung acolo :) sper...

    Nici eu nu sunt cu dulciurile, cannoli am gustat mai demult, dar la noi, şi a fost tare bună, dar nu cred că se compară cu ce ai gustat tu. Deci data viitoare ştii ce să nu ratezi :) În schimb, focaccia aş mânca în fiecare zi.

    Dincolo de toate astea, mai ales pentru Etna aş merge acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte fain articolul si mai ales fotografiile! Sicilia este intr-adevar o destinatie minunata. N-am fost inca, dar o am in plan pentru viitorul apropiat. Fiind o impatimita a drumetiilor montane, pe langa vizitat orase, planuiesc o drumetie pe Edna, stiu ca sunt cateva trasee interesante.

    RăspundețiȘtergere
  3. de fapt toate dulciurile lor sunt foarte bune, Mira; mereu mi s-a spus pe acolo "nici nu stii ce pierzi"; dar pana la urma am aflat...

    RăspundețiȘtergere
  4. eu nu stiu traseele pe Etna, Larisa; insa cred ca e mai practic sa mergi pana acolo cu ceva; Sicilia e asa frumoasa incat e pacat sa dai prea mult timp unui singur loc.

    RăspundețiȘtergere
  5. interesant, chiar plec in sicila pe 3 sept si asa am mai aflat unele lucruri

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur ca am mai cules cate ceva din experienta voastra .Multumim

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesant ,am cules foarte multe din articolul tau

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc pt informatii...voi pleca in Sicilia- Malta...pe 18 05 2014...sper sa fie ff frumos , relaxant...

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte bine structurate informatiile iar modul epic in care ni le-ai impartasit , genereaza o placere a lecturii, cu atat mai mare. Iti multumesc , mai ales ca pe 8 octombrie voi ateriza in Catania :)
    Cu siguranta ma voi inspira din 'povestile tale' in programul meu de 7 zile , doar 7 din pacate ...
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  10. buna si eu voi pleca in noiembrie in Sicilia.As vrea sa stiu dc exista un card de reduceri pt obiectivele turistice...multumesc

    RăspundețiȘtergere