Cavtat: vechea Ragusa

Cavtat este un mic si foarte cochet oraş pe coasta Adriaticii, la 25 km sud de Dubrovnik, si centrul regiunii Konavle, cea mai sudică regiune a Dalmaţiei şi a Croaţiei. Intr-un fel Cavtat este parintele vechii Ragusa si bunicul Dubrovnikului de astazi; aici a existat o înfloritoare colonie greacă, Epidauros, ajunsa mai tarziu sub ocupaţie romană, iar din Epidauros au plecat vechii intemeietori ai Dubrovnikului de astazi: după invazia avaro-slava din secolul VII (dupa 614, mai exact), locuitorii oraşului, în mare parte greco-iliri romanizaţi, s-au refugiat caţiva kilometri mai la nord, înfiinţând Ragusa într-un loc mult mai bine apărat, pe insula stancoasa Laus. Asa se face ca vechiul nume al Cavtatului, in limba dalmata si in cea italiana, este Ragusavecchia, care inseamna pur si simplu Ragusa veche.


Asa cum povesteam recent in postarea despre Korčula, raguzanii erau atat de patrunsi de vocatia lor de comercianti incat adesea nu isi cucereau prin forta armelor teritoriile nou adaugate republicii, ci mult mai practic, le cumparau. Asa ca si Cavtat, la fel ca si orasul Ston din peninsula Peljesac, a fost cumparat de raguzani de la vecini. Asta se intampla undeva pe la inceputul secolului XIV: dupa aceea Cavtat a ramas posesiune raguzana, asa ca urmat in toate privintele soarta Dubrovnikului.

Locatia naturala a Cavtatului e incantatoare: doua peninsule inguste despart marea in vreo trei golfuri, formand porturi naturale; cladiri si biserici vechi (din care merita vazute palatul rectorului si biserica Sf. Nicolae), stradute pietruite, flori si palmieri, cafenele tihnite langa port, golfulete stancoase, palcuri de pini si multa liniste. 














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu