Lisabona: Parque das Nações

Futurist si disonant fata de centrul Lisabonei, asa arata Parque das Nações, aflat la doi pasi de gara Estação do Oriente din nord-estul Lisabonei. Am ezitat daca sa il vad sau nu, pentru ca nu se anunta a atractie turistica tocmai conventionala, iar dupa ce l-am vazut deja ce as mai putea sa zic? Numai de bine, ca sa il viziteze si altii; si nu neaparat doar ca sa moara si capra vecinului…


Parque das Nações inseamna Parcul Natiunilor, si a fost construit pentru Expozitia universala Expo `98, celebrand 500 de ani de la calatoria lui Vasco da Gama in India. Iar sa pronunti Nações asa cum pronunta portughezii este o adevarata provocare: trebuie tinut cont si de c-ul cu sedila dedesubt, si de o-ul cu caciulita, iar rezultatul final trebuie sa fie ceva ceva de genul Nasoinsh, cu un n foarte nazal, abia auzit; in niciun caz Nacoes, asa cum se aude, stimati calatori in Portugalia!... asa am pronuntat eu, cand am intrebat un politist la iesirea din metrou incotro e parcul; cand m-a auzit pronuntand Nacoes intai s-a mirat un minut, apoi a inteles despre ce e vorba si s-a strambat ca dupa o lamaie intreaga fara zahar, dupa care a stat o clipa pe ganduri, ca si cum s-ar intreba daca totusi nu se cuvine sa fiu arestat pentru o asemenea barbarie fata de limba portugheza. Mi-a indicat pronuntia corecta pe un ton resemnat, ca si cum nu s-ar astepta sa fiu in stare sa ma ridic la inaltimea ei, si mi-a aratat directia de urmat.




Ce gasesti in Parque das Nações, mai ales daca pronunti corect Nasoinsh si nu Nacoes: un spatiu de expozitii care pare decor pentru filme cu extraterestri, un urias acvariu numit Oceanario (al doilea ca marime din lume, zic ei), un muzeu de stiinta pentru copii, un cazinou, un centru nautic cu portuletul de rigoare, gradini, restaurante si magazine la discretie; o telecabina strabate parcul de la un cap la altul, iar la capatul nordic se vede turnul futurist Torre Vasco da Gama, care avand 145 metri e cea mai inalta cladire din Lisabona; tabloul e completat de linia interminabila a Ponte Vasco da Gama, care traverseaza estuarul urias al raului Tejo; iar “interminabila” nu e o licenta poetica, ci o realitate fotografica confirmata de cifrele podului: este cel mai lung pod din Europa, avand o lungime totala de 17.2 km inclusiv viaductele, din care 829 de metri sunt lungimea podului principal, 11.5 km sunt viaducte iar 4.8 km sunt bretelele de acces auto pe pod.



Un comentariu:

  1. Gara Lisabonei este facuta de faimosul arhitect Calatrava, Gare do Oriente ;) Merita sa mentionezi asta si sa pui o poza faina. Te-am pupat. Numai bine. Fain blogul!

    RăspundețiȘtergere