Sicilia: Taormina

Aglomerata, piperata la preturi si mult laudata, Taormina poate parea o atractie turistica pentru snobi, pe care mai degraba sa o ocolesti; insa chiar daca am ajuns in Taormina cu gandul ca la pomul laudat nu trebuie sa te duci cu sacul, trebuie sa recunosc ca este frumoasa; poate ca este, intr-adevar, putin supraevaluata ca locatie turistica, avand in vedere vechimea ei cu totul respectabila ca „statiune” si multimea impresionanta de personalitati care au vizitat-o in decursul timpului; dar una peste alta, Taormina este totusi o oprire obligatorie prin Sicilia.




Colonia greceasca Tauromenium a fost fondata in 304 i. Chr. de catre grecii din Siracusa, luandu-si numele de la muntele local, Monte Tauro. A pastrat vestigii din mai toate epocile pe care le-a parcurs: exista teatrul grec, care mai tarziu a fost refacut de romani, si ruine grecesti si romane imprastiate prin oras; exista un Borgo Medievale, cu vechi pravalii cu aspect de ev mediu, si Piazza de Duomo cu elemente baroce; si exista cladiri in stiluri hibride, precum Palazzo Corvaja, care combina stilul arab, normand si cel gotic catalan, si piete frumoase in care vei regasi acelasi amestec de stiluri si de epoci. Insa averea cea mai de pret a Taorminei sunt incredibilele sale privelisti, catre Etna si catre coasta de mare care se asterne jos, sub inaltimile Taorminei: probabil cea mai frumoasa vedere este cea oferita de teatrul grec, la care se adauga cele din Giardino Publico sau cele de pe drumurile catre Castelmola ori catre Mazzaro, inspre Isola Bella.







La mica distanta de Taormina - sau sub Taormina, mai bine zis - se afla Mazzaro si Giardini-Naxos, avand plaje intinse si posibilitati de cazare diverse si mult mai rezonabile decat in Taormina; si trebuie facuta precizarea ca Giardini-Naxos a fost prima colonie greceasca in Sicilia, fondata fiind la 734 i. Chr.! Oare ce se intampla in acele vremuri pe aici, pe unde astazi este Bucurestiul?!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu