Lumbini, Nepal: pe urmele lui Buddha

Lumbini este in sudul Nepalului, in campia numita Terai, la mica distanta de orasul Kapilavastu. Este unul din cele patru mari locuri de pelerinaj legate de viata lui Gautama Buddha. Celelalte trei sunt in India de nord: Bodh Gaya (unde Gautama a atins iluminarea), Sarnath (locul unde a propovaduit pentru prima oara Dharma si unde a luat fiinta Sangha, comunitatea buddhista) si Kushinagar (unde a murit). Fiind unul dintre marile locuri de pelerinaj ale buddhismului Lumbini poate fi socotit si printre locurile cele mai sacre ale umanitatii, alaturi de Mecca ori Ierusalim.


Lumbini este locul nasterii lui Gautama Buddha, in anul 563 inainte de Christos. Tatal sau se numea Suddhodana din familia Gautama, era conducator al clanului Shakya si rege al unui mic principat avand drept capitala Kapilavastu. Mama sa, avand numele de Māyā (sau Mahāmāyā ori Māyādevī), fiica unui rege vecin, se afla pe drum atunci cand a venit vremea sa il nasca; pe atunci Lumbini era un parc in apropiere de Kapilavastu. Copilul a primit numele Siddhartha; la putina vreme dupa nastere tatal sau Suddhodana a invitat opt brahmani invatati care sa ii prevada viitorul, iar toti au facut prezicerea ambigua ca micutul Siddhartha va ajunge fie un mare rege, fie un mare sfant, un iluminat; un singur ascet, Kaundinya, a prezis ca Siddhartha sigur va deveni un iluminat.

Maya a murit la putina vreme dupa nastere, asa ca Siddhartha a fost crescut de o sora a mamei sale Maha Pajapati. Temandu-se de indeplinirea prezicerilor de la nastere tatal sau a incercat sa il fereasca pe micul print de orice contact cu lumea exterioara, avand grija sa nu ii lipseasca nimic din ceea ce acesta isi putea dori; cand Siddhartha a implinit 16 ani tatal sau a aranjat casatoria lui cu o verisoara de aceeasi varsta, Yaśodharā, cu care a avut un fiu numit Rahula. Iar Siddhartha a petrecut 29 ani ca print in Kapilavastu, inainte de a pleca definitiv de aici pentru a deveni cel cunoscut in intreaga Asie si mult dincolo de ea sub numele de Gautama Buddha, ori Buddha Shakyamuni.

Dar ce inseamna Lumbini astazi? Este vorba de un intins areal monahal (inscris, din 1997, pe lista patrimoniului mondial al UNESCO), in care nu pot fi construite decat manastiri, nu si hoteluri ori restaurante. Asa ca sunt temple buddhiste peste tot prin Lumbini, apartinand chinezilor, japonezilor, coreenilor, vietnamezilor, tibetanilor si celorlalte natii cu credinciosi buddhisti.

In mijlocul arealului monahal se afla un vechi iaz de imbaiere (numit Puskarini sau Holy Pond, unde mama viitorului Buddha a facut scufundarea rituala inainte de a naste si unde i-a facut nou-nascutului prima baie), si un urias copac sacru. Iar in templul alaturat, Mayadevi, poate fi vizitat locul nasterii lui Buddha, localizat precis in mijlocul ruinelor.

O coloana marcheaza vizita in Lumbini a lui Ashoka cel Mare, imparat al dinastiei Maurya care a condus aproape intregul subcontinent indian intre 269 si 232 inainte de Christos. O figura istorica cu totul aparte, acest Ashoka: in prima parte a vietii a fost un cuceritor crud, manat de orgoliu si ambitie spre noi si noi razboaie cu popoarele din jur; apoi s-a convertit la buddhism, a devenit un aparator fanatic al pacii si a facut din buddhism una dintre religiile dominante ale Indiei.

Si este pace. Este incredibil de multa pace in Lumbini.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu