Patan, Nepal: orasul cu doua chipuri

Aglomerat; agitat; pulsand de viata din toate celulele sale; haotic. Aceasta este prima impresie pe care o da orasul nepalez Patan, zis si Lalitpur. O impresie covarsitoare pentru un european: plimbarea pe strazile aiuritor de aglomerate din Patan pare o scufundare in chiar inima haosului oriental: multimi de trecatori in haine viu colorate, copii, chipuri maslinii ale majoritarilor nepalezi, ochii oblici ai localnicilor newar, lumanari aprinse pe mici altare ridicate in mijlocul drumului, tarabe cu fructe si cu nu mai stiu cate ingramadite pe jos in colbul strazii, magazine cu marfa agatata in drum, motociclete si masini si zgomot continuu ca de stup de albine, cu toate sunetele topite intr-un zumzait indefinit si atotputernic.


Bhaktapur: ferestre catre vechiul Nepal

Cine vrea sa cunoasca un colt frumos pastrat din stravechiul Nepal al newarilor si al dinastiei Malla trebuie sa vada neaparat orasul Bhaktapur. Situat la o mica distanta de capitala Kathmandu (15-20 de kilometri), Bhaktapur este faimos atat pentru arhitectura, pietele si templele sale hinduiste, cat si pentru minunatiile in lemn, metal, piatra si mai ales ceramica create de mestesugarii newar, motive suficiente ca sa fie inscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Si nu in ultimul rand, Bhaktapur este cunoscut pentru ferestrele sale minunat lucrate in lemn, pe care le poti vedea peste tot prin vechiul oras si care contribuie din plin la aerul sau atat de aparte.

Togdenii din Tashi Jong

Au plecat acum jumatate de secol din vechea manastire Khampagar din Tibet, preferand exilul in India ocupatiei chineze, iar viziunea unui maestru a transformat Tashi Jong dintr-o vale nelocuita intr-o ”insula de cultura tibetana” in mijlocul vecinilor hindusi; asa ca renascuta manastire Khampagar din Tashi Jong, in nordul Indiei, este astazi caminul faimosilor togdeni, yoghini tibetani ajunsi la cele mai inalte grade de realizare spirituala.