Valea Spiti: mini-ghid ici-colo

Am mai scris pana acum de trei ori despre superba vale Spiti: un colt din Tibet, uitat si ascuns precum o comoara nepretuita intre culmile inalte ale marelui masiv himalayan, undeva la granita vestica dintre India si Tibetul ocupat de chinezi. Asa ca ce as mai putea scrie astazi despre valea Spiti? E simplu: cum sa descoperi o asemenea comoara; deci astazi scriu pentru descoperitorii de comori care isi doresc sa descopere comoara numita valea Spiti.


Ladakh, Micul Tibet (4): pe langa Leh

La mica distanta de Leh, capitala Ladakh-ului, Micul Tibet, se afla cateva locuri care in mod sigur merita vazute de orice calator prin Ladakh. Asa ca intr-o dimineata am pornit din Leh catre ele, intr-un taxi condus de un sofer originar din Tibet si refugiat aici de multi ani; drept tovarasi de calatorie am avut un cuplu de tineri evrei: el din Israel, dar plecat din Romania la o varsta foarte frageda (astfel ca nu mai stia mai nimic in romaneste), iar ea din Canada. Gazde ne-au fost cateva dintre comorile de arta buddhista tibetana ale Ladakh-ului: manastirea Thiksey (in fotografia de mai jos), palatul Shey, palatul Stok si manastirea Spituk.

Ladakh, Micul Tibet (3): Hemis

Asezata la vreo 43 de kilometri de Leh, capitala Ladakh-ului, Hemis este cea mai mare manastire buddhista tibetana din Ladakh; avand in subordine peste 200 de manastiri imprastiate prin tinuturile himalayene si mai mult de 1000 de calugari, Hemis apartine liniei buddhiste tibetane Drukpa Kagyu, considerata de unii continuatoarea spirituala a marelui yoghin Milarepa, deja bine cunoscut occidentului dupa publicarea unei carti foarte populare despre viata lui.