De mirare: Bucuresti, o noua Mecca turistica

In presa de astazi am citit cu mirare cum ca Bucurestiul nostru ar fi primit in 2010 vreo 2,1 milioane de turisti, aflandu-se astfel, conform unei analize Euromonitor, la jumatatea topului celor mai vizitate orase din lume. In alte cuvinte, Bucurestiul ar fi fost al 55-lea cel mai vizitat oras din lume de catre turisti, inaintea unor orase precum Milano, Venetia, Florenta sau Lisabona!

Nu pot decat sa imi declar perplexitatea fata de o asemenea stire. Bucurestiul nostru prafuit si manelist, mutilat arhitectonic si cu nenumarate sechele comuniste, mai vizitat de turisti decat Venetia, Florenta sau Lisabona???!!!

Se stie, multi dintre turistii straini vin in Bucuresti atrasi irezistibil de viata sa de noapte, la care pesemne ca i s-a dus buhul, pana hat departe. Dar oare sa fie suficient de puternice atractiile (pseudo)turistice ale nimfelor locale (demne de tot respectul, intre noi fie vorba, din moment ce au putut provoca asa ceva) pentru a depasi la vizitatori destinatii turistice superbe precum Venetia, Florenta sau Lisabona? Pentru ca am vazut Venetia si Lisabona si nu inteleg nici in ruptul capului cu ce poate fi Bucurestiul mai atractiv decat ele.

Indiferent daca informatia este corecta sau nu (personal pastrez rezerve serioase fata de acuratetea ei), este limpede ca Bucurestiul nostru drag, asa balcanic si ciufut cum il stim, primeste tot mai multi musafiri din afara tarii; iar la asta sigur a contribuit nu doar viata sa de noapte, ci si frumusetea putinelor locuri din Bucuresti care au scapat de buldozerele comuniste (printre ele si strada Xenofon, de care scriam acum vreun an) ori refacerea centrului istoric, care de bine, de rau, se indreapta catre final; pentru ca trebuie sa recunoastem cinstit, fata de halul in care era centrul istoric acum vreo doi ani si ceva, centrul istoric de astazi arata de-a dreptul irezistibil.

Nu spuneam inca de atunci, in gluma, ca usor-usor Bucurestiul se transforma intr-o Mecca turistica?

Si poate ca la atragerea turistilor straini a contribuit (banuiesc eu) chiar si kitsch-ul arhitectonic tipic capitalei noastre, ce poate fi regasit nu doar in constructiile patrate si cenusii ale comunismului, cat mai ales in hidoseniile postrevolutionare; sa nu uitam, exista si o estetica a uratului, iar kitsch-ul nostru dambovitean ar putea parea o atractie turistica exotica unor oameni veniti din afara tarii, deja plictisiti pana peste cap de normal si de bun-gust.

In definitiv, oricare ar fi atractiile turistice ale Bucurestiului, jos palaria in fata lor! Ma simt mandru de ele!

(Sursa: Ziarul Financiar)

2 comentarii:

  1. Ai dreptate... In Centrul Istoric, acum doi ani si ceva erau adevarate transee desprinse parca dintr-o zona de conflict armat... Uiti insa, ca acum 3-4 luni, odata cu demararea lucrarilor la Pasajul Lipscani (viitorul Pasaj Latin)aveai senzatia ca intreaga groapa de gunoi de la Glina s-a mutat in acel pasaj, atat de urat mirosea vestitul si prea-vizitatul nostru Centru Istoric!

    RăspundețiȘtergere
  2. corect; ca dupa bombardament, asa arata prin 2009.
    acum 3-4 luni insa mi-a scapat chestia cu pasajul; dar inteleg ca nu am pierdut nimic :)

    RăspundețiȘtergere