Marea noastra, altfel (2)

In vara anului trecut am ajuns pe una din cele mai pitoresti plaje de pe litoralul nostru; am declarat-o atunci, in sinea mea, cea mai frumoasa plaja din Romania, si am laudat-o intr-o postare de trei propozitii si cinci poze, care a fost mult mai citita decat m-as fi asteptat. Zilele astea sunt din nou prin aceleasi locuri, asa ca merita sa vorbesc putin si despre “statiunea” din dreptul acestei plaje; pentru ca daca plaja este cea mai frumoasa din Romania, asta poate insemna ca si “statiunea” de aici merita vazuta, nu?


O linie de tren, cu o halta mica si veche; in ea nu opresc toate trenurile in trecere pe aici, nici macar cele “personal”; apoi o ulita prafuita, populata de caini de toate marimile; dupa care un rand de casute facute din te miri ce: tabla, rulote dezafectate, plase de camuflaj ori scanduri nevopsite, orice e permis pentru a improviza un acoperis in acest loc; apoi faleza inalta de cativa metri, de pe care coboara scari catre plaja; iar in fine plaja, aproape pustie, dar impestritata de barci in toate culorile. Si cam atat.



Nu exista baruri, cluburi ori parcuri de distractii; si nici macar o dugheana de unde sa iti cumperi paine, bere si tigari nu exista.


E liniste si pace; nu se aude obisnuita larma vesela a turistilor, si nici manele sau muzica de club, ci doar marea, arareori intrerupta de vreun tipat de pescarus sau vreun latrat de caine.


Turistii locului sunt discreti, aproape invizibili; parca ar incerca sa treaca sub tacere prezenta lor in acel loc; ca si cum ar avea un mare secret de pastrat. Insa am numarat vreo trei steaguri tricolore falfaind mandre de pe acoperisurile casutelor; sa fie limpede, acest loc se afla in Romania! Nu e vreun cuib de pirati pe vreo insula indepartata, ci o mica asezare pe litoralul nostru; este marea noastra, altfel.

Cam asta e tot ce gasesti in “statiunea” mea favorita; dar pentru gusturile mele in materie de litoral este tot ce iti poti dori cand mergi la mare. Vorba latinului, “nec plus ultra”: mai mult de atat nu poate fi...

8 comentarii:

  1. Turma de "lupi de mare" este vizibil bastinasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. da, ei sunt localnici; cine stie, poate sunt singurii localnici??? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am ghicit nici atunci, nu ghicesc nici acum. Deci, imi spui unde este plaja asta? Nu de alta, dar daca nu imi spui nici ca am motive sa mai dau o sansa marii autohtone :-P

    RăspundețiȘtergere
  4. este secret de stat :)... si trebuie sa ramana asa, sa vina pe acolo doar oameni buni, care sa lase locul la fel cum e acum.

    RăspundețiȘtergere
  5. iar eu o sa ma ajung o data, anul asta...

    RăspundețiȘtergere