Cele mai frumoase pieţe din România

Oglindă oglinjoară, care or fi cele mai frumoase pieţe din ţară?, m-am trezit întrebându-mă mai acum câteva zile, în Piaţa Unirii din Timișoara. Și de îndată mi-au mai venit în minte vreo două-trei pieţe la care li s-a dus vestea de-a lungul și de-a latul ţării ori chiar hăt departe peste mări și ţări că ar fi grozav de frumoase, sau pur și simplu mi-au plăcut mie; așa ca am să vi le spun și vouă, special ca să mărim lista lor, ori ca să mă contraziceţi, dacă veţi simţi nevoia să faceţi asta.


Înainte să trec la subiect voi face doar câteva observaţii: în primul rând, toate pieţele frumoase la care m-am gândit eu sunt din Transilvania; tradiţia urbană a ardelenilor și bănăţenilor pare să fi favorizat crearea unor asemenea inimi ale cetăţii mult mai mult decât în orașele vechiului Regat, dar sunt sigur că trebuie să fie și acolo pieţe frumoase de care nu oi fi auzit eu, sau pe care le-am uitat ori le-am privit chiorâș; în al doilea rând, m-am tot gândit ce pieţe din București ar merita incluse într-o asemenea listă, și recunosc cu jenă că nu am reușit să ajung la nicio concluzie; așa că aștept sugestii de pieţe frumoase din București; în al treilea rând, această listă va rămâne deschisă  și o voi completa ulterior în funcţie de ce o să mai văd și o să mai aflu ici-colo, de la unii și de la alţii.

Iar acum iată mai jos ce a rezultat la prima strigare, cu precizarea că ordinea nu e aleatorie, ci exprimă preferinţele mele de moment.

Piaţa Unirii din Timișoara (la fel ca în fotografia de mai sus):


Piaţa Mare din Sibiu:



Piaţa Sfatului din Brașov:



Piaţa Avram Iancu din Arad:



Oglindă oglinjoară, în afară de astea ce pieţe frumoase or mai fi prin ţară?

23 de comentarii:

  1. De acord cu pietele alese de tine, mai ales ca prima e din Timisoara:) De ce nu ai dat un semn daca ai trecut pe aici? Poate ne vedeam la o cafea:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sorry, am fost putin cam indecis, ca si vremea in perioada aceea; am stat cateva zile la Arad, si de acolo m-am tot fatait ici-colo, ba la stana, ba la Timisoara, ba la Budapesta; asa ca ma cam decideam in ultima clipa in ce directie plec mai departe :)

      data viitoare, promit!

      Ștergere
  2. Buna, top-ul realizat de tine este corect si in opinia mea...sunt indragostita de Timisoara iar Sibiu-ul l-am revazut anul acesta dupa cativa ani si realmente am fost impresionata de Pta. Mare, mai putin Pta.Avram Iancu din Arad unde inca nu am ajuns.Cat priveste Bucuresti-ul...din cate stiu sunt f. multe piete,,agroalimentare ''...dar in mod cert constituie o adevarata tema de gandire si revenim. Multumesc, Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. data viitoare o sa ma refer si la piete agroalimentare; dar de data asta, nu :)

      undeva insa trebuie sa existe vreo piata faina si in Bucuresti; astept sugestii!

      Ștergere
  3. Pe primul loc Piata Unirii din Timisoara in asta m-am plimpat de multe ori ,restul nu le stiu dar as vrea sa ma plimb prin Sibiu:)

    Imi place malul Begai cand infloresc pomii......e mirific

    Cami

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca suntem de aceeasi parere: Piata Unirii pare a fi cea mai CEA MAI :)

      Ștergere
  4. Bravo pentru initiativa!
    Sunt bucuresteana si, oricat m-as stradui, nu reusesc sa descopar nicio piata, in afara celor cateva care sunt, mai degraba, niste sensuri giratorii, pe unde trec multe masini.
    Nu cred ca si-a propus cineva sa creeze, in Bucuresti, o piata unde oamenii doar sa se plimbe si sa se intalneasca unii cu altii, in care sa se desfasoare lucrurile cele mai importante pentru comunitate, un fel de suflet al orasului. Nu e in filosofia noastra de viata!
    In tara nu prea stiu astfel de piete, in afara celor prezentate de tine. Stiu, insa, ca in Targu Jiu exista o zona piedonala (str. Victoriei), reamenajata de curand, care ar putea sa tina loc de piata publica.
    In concluzie, vrem si noi piete! Cu cine trebuie sa vorbim?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, la asta ma refeream si eu cand spuneam piata: inima a cetatii si nu doar intersectie, rascruce de drumuri; asa cum orice casa are o sufragerie si orice oras ar trebui sa aiba o piata centrala in care sa isi primeasca musafirii.

      am notat si Tj. Jiu, multumesc.

      Ștergere
  5. Buna,se stie... o adevarata Piata( de promenada)in Bucuresti din pacate nu exista...ma gandeam ca pot fi luate in considerare totusi,,piatetele" din Centrul Vechi...? Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mda, si eu le luasem in calcul pe cele doua, de fapt trei de acolo, dar la prima vedere a fost nu; o sa merg inca o data sa le vad.

      Ștergere
  6. Mi-a plăcut Piaţa Mihai Viteazul din Craiova şi zona pietonală de acolo, am fost acum 4, poate 5 ani, cred că este la fel, poate şi mai frumos... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cat de curand o sa am drum pe acolo, si o sa trec sa o vad; chiar sunt curios :)

      Ștergere
  7. Bucurestiul are prea multe masini ca sa permita crearea unei piete unde sa n-auzi motor de masina si sa te relaxezi si sa vezi flori si iarba verde. Primarii distrug orice spatiu liber, scot copaci, pun beton, maresc strazile si miscoreaza calea pietonala - in Piata Universitatii au scos copacii si au pus beton!
    Bucurestiul vechi arata altfel, acum masini peste tot

    Am fost in aproape toate orasele enumerate aici - acolo e relaxare totala in comparatie cu Bucuresti. N-ai nici o grija
    Numai Clujul mi-a amintit de Bucuresti din toata Transilvania -am stat la hotel in Piata - mi-am blestemat zilele cu cat zgomot (nu) am dormit. Un oras frumos dar mare si galagios...Buc. macar e capitala, nu poti sa te astepti la linistea si relaxarea din Sibiu sau Brasov

    Piata din Brasov e preferata mea, dar Sibiul ca oras - superb si romantic

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu am tot mers pe la Cluj, un an spre doi, si stateam la un hotel in centru unde era tambalau de masini ca la curse; intr-adevar, acolo e trafic comparabil cu cel din Bucuresti.

    Dar nu ma las, tot am sa gasesc o piata faina si in Bucuresti: trebuie sa existe cel putin una! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Orasele din Transilvania au piete frumoase dar nu poti compara cu Bucuresti pt. ca Bucurestiul e capitala si e plina de masini
    Orasele de mai sus au piete principale si stradute in jurul lor, pe cand Bucurestiul are o gramada de zone importante nu doar una singura - Calea Victoriei, Cercul Militar, Bd. Elisabeta, Piata Revolutiei, Piata Universitatii si altele
    Iar arhitectura nu e de neglijat deloc - Ateneul Roman, palatul Kretulescu, Palatul CEC, Hanul cu Bere, Muzeul de Arta din Piata Revolutiei etc etc - sunt capodopere arhitecturale.
    Nu uitati ca Bucurestiul a fost bombardat si a suferit mult, asa a pierdut o frumusete ca palatul Sturdza de ex. Nu-mi place cand lumea critica Bucurestiul si am vazut asta mult cand am fost in Ardeal. Orasele din Ardeal sunt frumoase dar si Bucurestiul are arhitectura lui, chiar mai frumoasa decat cea austro-ungara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aici nu criticam niciun oras, nici macar Bucurestiul; doar cautam piete frumoase, inclusiv in Bucuresti; deci care e propunerea? :)

      Ștergere
    2. Lasă că vin eu să critit :)

      De ce nu poți compara Timișoara, Aradul, Sibiul ori Brașovul cu Bucureștiul? Parisul nu e capitală? Viena nu e capitală? Sau Londra, Roma? Știi ce spații pietonale uriașe găsești acolo? Asta cu "multe mașini" este o scuză în cel mai bun caz, metropolele de mai sus au mai multe mașini fiind orașe mult mai mari. Ce nu are în schimb Bucureștiul este viziune de dezvoltare. Și voință, se complace în a se plânge că traficul e nu știu cum, că sunt multe mașini, etc. Asta în timp ce mai ridicăm un bloc în și-așa micul spațiu rămas, să fie și mai mare aglomerarea. Hai să zicem că Ceaușescu s-a bazat pe ce era atunci, dar locuitorii au votat ulterior pe numărul de metri pătrați de asfalt, nu pe numărul de parcuri și copaci plantați, nu pe numărul de parcări supraetajate construite. Și iată rezultatul: pietonii merg în cartiere pe stradă ca să stea mașinile pe trotuar, singurul spațiu natural este acel metru pătrat de la rădăcina copacilor rămași (restul e asfalt și beton), etc.

      Ștergere
    3. sunt 100 % de acord cu ce spui tu, problema Bucurestiului nu e atat spatiul cat viziunea si vointa; va sa zica suntem minim doi care gandim in acest fel, problema e pe trei sferturi rezolvata :)

      Ștergere
  10. Toate sunt frumoase! Și eu recomand vizitarea Pieței Mihai Viteazul din Craiova! Este un loc curat și frumos! Au camere live, ca să îți arunci o privire!

    RăspundețiȘtergere
  11. buna ziua,bimeinteles ca sunt de acord cu top-ul ! se vede cu ochiul liber :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt piete foarte frumoase si in Bucuresti, amintesc doar trei dintre ele.
    Piata Revolutiei cu Ateneul si Palatul Regal, Biserica Cretzulescu si restul monumentelor
    Piata Universitatii cu Universitatea , si cele doua palate ale creditului industraial si BCR , si statulile lui Mihai Viteazul , IH Radulescu si Haret
    Piata Victoriei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de acord, dar dintre ele doar Universitatii este, intr-o anumita masura, nu doar o simpla intersectie ci si inima a cetatii...

      Ștergere