Cel mai periculos animal din India

Care credeţi voi că e cel mai periculos animal din India? O fi tigrul? O fi elefantul? O fi vreun şarpe veninos? Nici vorbă. Este maimuţa. În această dimineaţă memorabilă de vineri 13 o maimuţă tânără şi năbădăioasă a deschis fereastra camerei mele de hotel din Shimla, a dat perdeaua de-o parte, şi-a strecurat mâna printre gratiile ferestrei şi a luat de pe masa de lângă ea mai multe chestii, printre care şi paşaportul meu. L-a rupt şi sfâşiat sistematic, până l-a făcut bucăţi, apoi a aruncat bucăţile la marginea drumului, lângă hotel. Când m-am trezit eu din somn maimuţa tocmai îmi zgâlţâia laptopul.


Ghinion, ferestrele fuseseră ieri verificate şi păreau perfect închise. Ghinion, maimuţa a ştiut că o fereastră nu e închisă (şi) cu zăvorul şi a reuşit să o deschidă. Ghinion, când a făcut asta maimuţei nu i-a păsat că eram şi eu în cameră, dormind. Ghinion, maimuţa nu s-a mulţumit să-mi ia paşaportul şi să râdă de poză, ci l-a rupt metodic în bucăţi, cu o furie de toată mirarea, de parcă ar fi vrut să se asigure că nu îl mai pot folosi pentru a pleca din India. Ghinion, ştiam bine că nu e de glumit cu maimuţele şi închisesem seara toate uşile, chiar şi la toaletă, fără să am nici măcar cea mai mică bănuială că o fereastră nu e închisă, ci doar pare închisă. Ghinion, chiar lângă fereastra aceea îmi pusesem pe masă paşaportul. Ghinion, de obicei nu îmi ţin paşaportul pe masă, dar tocmai îl adusesem înapoi de la recepţie, unde completasem formularul de cazare.

Un şir deloc scurt de ghinioane. Vineri 13, ce mai încolo şi încoace… Când am gonit-o de la fereastră m-a înjurat printre dinţi şi m-a ameninţat. Tot ea pe mine, da. E clar, nu i-a plăcut deloc poza mea din paşaport.

Să adăugăm la aceste maimuţăreli faptul (notoriu în India) că dacă o maimuţă te muşcă sau te zgârie, oricât de puţin, este absolut sigur că trebuie să mergi imediat să faci injecţiile alea sinistre. Cu câinii ai şanse berechet să scapi fără probleme dacă ai fost muşcat, însă cu maimuţele din India, nu.

Acum reuşesc să zâmbesc. Totuşi am un paşaport, chiar dacă e bucăţi. Pot fi recunoscut la graniţă, chiar dacă aşa, mai în silă. Şi deşi sunt încă uluit de maimuţăreala de azi dimineaţă, trebuie să îmi declar deschis admiraţia faţă de Măria Sa Maimuţa :)

***

Da, recunosc că o admir deschis pe acea maimuţă. Din cel puţin trei motive. În primul rând, se pare că ea a fost mult mai inteligentă decât mine. Dacă între noi a fost un meci, atunci scorul a fost un 3-0 sec şi fără discuţii, pentru maimuţă. În al doilea rând, maimuţa cu pricina nu a umblat cu jumătăţi de măsură, ci a făcut totul cu pasiune, cu daruire: mi-a sfâşiat până şi prima pagină a paşaportului, cea laminată. Ceea ce am acum nu se mai poate numi paşaport, ci cel mult “o zdreanţă de paşaport”. My Monkey Passport, aşa îmi place să-i spun. Iar în al treilea rând, competitoarea mea cu coadă a lăsat un card foto şi camera foto pe masă, deşi putea strecura camera foto printre gratiile ferestrei; nu s-a încurcat în mărunţişuri, ci a vrut chiar laptopul. O maimuţă cu idealuri înalte, se pare…


Cineva mi-a urat noroc în a explica autorităţilor povestea cu maimuţa. Deja am înaintat consulatului o cerere de emitere a unei dovezi în locul paşaportului, în care am scris, cu toată seriozitatea, cam aşa: "Motivul solicitării mele îl constituie faptul că în această dimineaţă paşaportul meu a fost sustras din camera de hotel din Shimla, unde mă aflu, de o maimuţă. Ulterior am găsit paşaportul lângă hotel, grav distrus, în bucăţi, foarte probabil inutilizabil pentru dovedirea la graniţă a identităţii mele." Cum sună? Le conving, oare?

Există, totuşi, şi părţi bune în romanţa mea cu maimuţa tânără şi năbădăioasă din Shimla. Datorită ei am am trecut la urmatoarea lectie de hindi: am aflat cum i se spune maimuţei în hindi - bandar. Iar la urma urmei, care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla acum? Să nu fiu lăsat să plec din India?!... Asta chiar e o pedeapsă? :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu