Dobrogea nedescoperita (3): sate dobrogene

Citisem pe net despre saracia greu de imaginat a unora dintre satele dobrogene, asa ca ce am vazut nu m-a suprins foarte tare; ma abtin de la comentarii patetice, dar le declar cele mai necajite, cele mai inapoiate si cele mai rupte de civilizatie sate romanesti; sau poate ca nu am apucat eu sa vad destule sate romanesti, nu?!

Iata intai strada principala in comuna Seimeni:


Strada principala in Baltagesti:


Si o gospodarie in Baltagesti; una destul de instarita, pare-se, cu tractor la poarta:

Iata si doua imagini cu adevarat dezolante din satul Casian, la doi pasi de Cheile Dobrogei; care ar putea foarte bine sa fie sters de pe harta ca sat, pentru ca mai are doar cateva gospodarii de ciobani, patru sau cinci, risipite si ascunse intre ciulini si praf; stateam in mijlocul satului, si imi era foarte greu sa cred ca ma aflu intr-un loc cunoscut ca asezare omeneasca; si dintr-o curte a aparut un caine atat de slab, incat era de mirare ca mai are putere sa dea din coada; firesc ca nu m-a latrat, ci s-a gudurat indelung pe langa mine, bucuros sa vada picior de om pe acolo:



Iar in satul Gura Dobrogei aceasta mi s-a parut cea mai necajita gospodarie de pe fata pamantului; magarul statea sprijinit de copacul din curte intr-un mod care arata clar ca e gata sa cada din picioare; iar stapanul casei umbla fara sens prin biata lui ograda, adus de spate si tarsaindu-si in sila picioarele in praful si arsita dogoratoare a verii dobrogene: cu incetineala unui batran garbovit de ani si de boli, pentru care viata nu mai poate oferi nicio surpriza:





p.s. poate vei dori sa citesti si:

Dobrogea nedescoperita (2)

Dobrogea nedescoperita (4): Dunarea la Capidava

Dobrogea nedescoperita (5): ciulinii Dobrogei

2 comentarii:

  1. Măgarul a murit, era batran , l.am salvat de la niste țigani plătind pentru el 300 lei si o oaie. I l.am dat lu nea Mitica, bătrânul din poza care s.a bucurat de ajutorul măgarului in gospodărie. Nea Mitica e bine, inca își târâie picioarele prin ograda. Este un om super. Păcat ca te.ai mulțumit doar sa.l pozezi si nu ai vb cu el. Te învăța cate ceva. Da sărăcia este mare, dar oamenii sunt frumoși.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca nea Mitica e bine, asa sa fie si mai departe! Da, recunosc ca am gresit, poate trebuia sa si vorbesc cu el...

      Multumesc.

      Ștergere