Biserici fortificate sasesti (3): Saschiz si Viscri

Plecand din Sighisoara catre Brasov se mai pot vedea alte cateva vechi localitati sasesti cu biserici fortificate: Saschiz, Cloasterf, Crit, Bunesti si Viscri; iar doua dintre ele se afla si pe lista obiectivelor UNESCO.


Biserici fortificate sasesti (2): Biertan

Numita Birthälm de catre sasii care au infiintat-o si locuit-o sute de ani, asezarea Biertan are o istorie ce incepe undeva prin secolul al XIII-lea: este atestata documentar in 1283, intr-un document alaturi de Medias si Mosna; toate trei localitatile se aflau intr-o competitie acerba pentru obtinerea centrului administrativ al celor "Doua Scaune" (Medias si Seica). In 1397 Birthälm este atestat ca cetate, iar pentru 300 de ani, intre 1572 si 1867, a fost sediul episcopatului sasesc, castigand astfel in importanta religioasa ceea ce in plan administrativ pierduse in defavoarea Mediasului.


Biserici fortificate sasesti (1)

Cine ajunge prin partile Sighisoarei ar trebui sa stie ca se afla in mijlocul unui perimetru plin-ochi de comori istorice; nu doar Sighisoara e de vazut aici, ci si bisericile fortificate ridicate de sasi in satele dimprejur. Una peste alta, in zona, pe o raza de vreo 20 de kilometri, sunt concentrate nu mai putin de cinci monumente aflate pe lista UNESCO: Cetatea veche a Sighisoarei si bisericile fortificate din BiertanViscri, Saschiz si Darjiu; ceea ce inseamna ca in doua-trei zile poti vedea cel putin cinci comori istorice - o adevarata lovitura de gratie pentru un calator entuziast.


Undeva, langa Agnita

O dupa amiaza de aprilie, undeva langa Agnita. O margine de drum. O turma de oi, si cateva capre. Un cioban batran, si un baiat de vreo 10 ani, care nu prea parea dus pe la McDonald`s. Cativa miei, doi-trei iezi. Printre ei, un miel alb cu ochelari negri, despre care ciobanul mi-a spus ca fusese fatat cu o zi in urma. Se tinea cu greu dupa doamna, mama sa, si balanganea caraghios din picioare. Facea ce facea, si se mai aseza in iarba, sa isi odihneasca bietele picioruse. Ciobanul e multumit: ”se tine bine pe picioare”. Mai sta putin, cu gandul aiurea, apoi isi cuprinde turma in ochi si ofteaza resemnat: ”ooof, greu mai trece timpul cu oile”.

...O alta curgere a timpului. O alta lume. La doar doi pasi de tine e o alta lume.










Poarta secuiasca


Sighisoara: Cetatea

Brasov, Sibiu, Sighisoara: tripleta de aur a oraselor trasilvane cladite de sasi. In fiecare din ele poti plonja in istorie, afland Transilvania de acum cateva secole: Transilvania burgurilor infloritoare ridicate de sasi la marginea lumii apusene, la doi pasi de terenul de vanatoare al tatarilor, si apoi al turcilor.

Plonjeul in istorie reuseste cel mai bine in Sighisoara: parca incremenita in timp (mai ales Cetatea), si ceva mai ramasa in urma ca dinamism si prosperitate, fata de Brasov si Sibiu; spre marele ei noroc, pentru ca Sighisoara pastreaza cel mai bine aerul cuminte si asezat al vechilor orase sasesti.

Cetatea e ridicata in 1191; intr-o epoca in care la sud si la est de Carpati inca nu se ridica nimic, ci doar se pasteau turmele nomazilor veniti din Asia, colonistii sasi ridicau aici un burg ca in Germania natala. Iar astazi Cetatea cuprinde vreo 150 de case locuite, din care se pare ca majoritatea sunt vechi de cel putin 300 de ani; ce asemenea loc mai gasesti aici, in Romania?

Poate ca Cetatea Sighisoarei e usor supralicitata in prezentarile turistice, atunci cand se afirma despre ea ca a pastrat intocmai universul medieval, etc, etc, etc; propaganda turistica (cu intentii laudabile: de ne-ar fi asta pacatul cel mai mare, bine ar fi!...), care nu ii micsoreaza cu nimic meritele: Cetatea iti ofera un fermecator salt in timp, de cel putin trei secole, in lumea demult apusa a mestesugarilor si negustorilor sasi care si-au facut patrie in acest colt al Transilvaniei.

Piata Cetatii, inima vechiului burg sasesc; zice-se ca aici se judecau procesele si aveau loc executiile, si ca tot aici era si stalpul infamiei, de care erau legati raufacatorii; iar mai jos este Casa cu Cerb, ridicata in secolul XVII si socotita ”un exemplar de exceptie al Renasterii trasilvanene”.



Iata si batranul Turn cu Ceas, care pazeste intrarea in Cetate inca din secolul XIV:



Piata Muzeului, cu Casa Vlad Dracul in stanga; zice-se ca Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes, ar fi locuit aici intre 1431 si 1436 (sau poate e doar mistificare, in scopuri de propaganda turistica?); iar in dreapta e Casa Mann, numita mai des Casa Venetiana datorita goticului venetian in care e construita.

Turnul Cizmarilor:
Si Turnul Croitorilor, deasupra uneia dintre intrarile in Cetate:


Sighisoara: Orasul de Jos





Sighisoara, din Turnul cu Ceas