Om Mani Padme Hum

Stiam ca este una dintre marile mantre ale buddhismului. Primul contact cu ea: imediat dupa sosirea in India, la aeroport; urcand in masina cu care trebuia sa facem drumul din Delhi pana in Dharamshala, am vazut mantra scrisa pe un fel de stegulet, agatat la loc de cinste inauntru; cu litere tibetane si latine, in rostirea tibetana: Om Mani Peme Hung. Rinku, soferul nostru nepalez, nu mai agatase nimic pe langa ea.


Yungchen Lhamo: Happiness Is...

Cea mai cunoscuta voce feminina a Tibetului. Numele ei, Yungchen, inseamna “Zeita Cantecului”, si i-a fost dat de un lama buddhist la putina vreme dupa nasterea ei, undeva aproape de Lhasa.

A parasit Tibetul ocupat de chinezi in 1989, cand avea 26 de ani; ca mai toti evadatii tibetani, Yungchen s-a indreptat mai intai catre Dharamshala, pentru a-l putea vedea pe Dalai Lama. Apoi s-a stabilit in Australia, iar mai tarziu in New York, a cunoscut succesul artistic in Occident, a cantat impreuna cu Sheryl Crow, cu Annie Lennox si cu alti artisti mari, iar cantecele ei pot fi auzite in "Sapte ani in Tibet" si in mai multe documentare despre Tibet.

Dharamshala, 22 octombrie 2009

Intr-o seara ne plimbam agale prin Dharamshala, cand ne pomenim ca pe strada inainteaza un sir lung de tibetani, cu lumanari in mana, inganand in surdina o litanie trista.

Erau multi calugari buddhisti, in straiele lor lungi si rosii. Erau si tibetani in varsta, cu spatele aplecat, mergand in tacere, cu ochii in pamant, ca si cum ar mai fi vazut destule siruri de lumanari ca acesta. Erau si cativa copii tibetani, care isi tineau lumanarile cu toata seriozitatea, pasind marunt in urma adultilor. Erau si cativa turisti europeni. Si erau si tineri tibetani care ridicau pumnii catre cer, cu ochii sclipind de ura.