Flori de Himalaya (oferite cu intenţie directă, să fie limpede)

Când am călătorit în toamnă prin micul stătuleţ nord-indian Sikkim, de la poalele munţilor Himalaya, am fost încântat la culme de frumuseţea aproape nerezonabilă a florilor de acolo, deși sunt un profan insensibil în materie; așa că mi-am promis solemn că atunci când va fi momentul potrivit voi posta pe blog câteva fotografii cu ele. Astăzi pare a fi un moment bunicel pentru le posta, oferind astfel flori cititoarelor ici-colo.ro; si nu orice flori, ci (supralicitez, recunosc) flori de Himalaya :) 


Sikkim este bine cunoscut ca un ţinut al florilor: pe cât de mic este stătuleţul himalayan pe atât este el de bogat în orhidee, primula, rhododendroni și multe, multe altele; se zice că în Sikkim sunt cu totul peste 5000 de specii de flori; floarea-simbol a Sikkim-ului este o orhidee rară numită Noble Dendrobium, în timp ce copacul-simbol al ţării este rhododendronul.

Habar nu am dacă într-adevăr în Sikkim sunt 5000 de flori sau nu, dar știu sigur că am văzut flori mai peste tot în Sikkim, deși am călătorit acolo într-un anotimp nu tocmai potrivit pentru ele iar în timpul șederii acolo am fost preocupat de alte atracţii ale Sikkim-ului, cum ar fi sărbătoarea locală Pang Lhabsol, berea sikkimeză și lupta cu lipitorile războinice ale locului.

Dar să dăm cezarului ce-i al cezarului: ladies, vă rog să primiţi (online) aceste minunate flori de Himalaya, fotografiate de mine după mulţi kilometri în care am bănănăit pe jos ici-colo, pe coclauri sikkimeze; iar în loc de urări am să vă spun un singur lucru, așa cum se spune în Sikkim: Namaste! :)











13 comentarii:

  1. Frumoase mai sunt! Mulţumesc, Lucian, mulţumesc pentru aceste fotografii minunate! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt superbe si interesante ca forma, colorit, volum - se vede ca le prieste solul si clima. Asta se dovedeste si din faptul ca acolo rhododendronul e copac, iar la noi un arbust pitic.

    Eu una iti multumesc si daca mai ai flori exotice, vine si 8 Martie ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. ei, ma bucur ca v-au placut, ladies :)
    iar fotograful a fost si el incantat ca in sfarsit si-a aratat capturile din Sikkim, sincer...

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim frumos petru gand, flori si poveste... Sunt minunate!
    Namaste inseamna Salutari?
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  5. Si totusi mi-as dori sa stiu ce inseamna...Multumesc, Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un salut foarte bogat in semnificatii: desi inseamna literal “ma inclin in fata ta”, el acopera (mai ales cand e insotit de añjali mudra, impreunarea mainilor _()_ in dreptul pieptului) “salutari”, “buna ziua” “cele bune”, “plecaciune”, “respectele mele fata de tine”; exista si o explicatie cum ca sensul profund al Namaste este “divinitatea din mine saluta divinitatea din tine” :)

      Ștergere
  6. Asa o serie frumoasa d eflori este intotdeauna apreciata:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru disponibilitate...Frumos! Maria

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc pentru aceste minunate flori !!!

    RăspundețiȘtergere