Praga, altfel

Capitala Boemiei şi a Sfântului Imperiu, centrul de iradiere al reformei husite, una din capitalele imperiale ale Habsburgilor, oraşul Primăverii însângerate din 1968 şi al Revoluţiei de Catifea din 1989: acestea sunt câteva dintre imaginile stereotipe aplicate adesea Pragăi, capitala Cehiei. Aşa că ceea ce aş propune azi este să uităm obişnuitele clişee pragheze pentru a privi Praga dintr-o perspectivă aparte: una acvatică, adică de pe râul Vltava.


Cehia este una dintre ţările europene fără ieşire la mare, aşa că abordarea de pe apă a capitalei acesteia ar putea părea cel puţin bizară; însă râul Vltava străbate Praga dintr-un capăt în altul şi nu doar că pare a fi coloana vertebrală a acestuia, dar contribuie din plin la frumuseţea imperială a Pragăi. Oare poate fi închipuită Praga fără podurile ei monumentale peste Vltava, sau fără spaţiile largi şi plăcute ochiului pe care i le aduce albia largă şi luciul de cristal al râului?




Afluent al fluviului Elba, ce izvorăşte din Cehia şi străbate Germania spre nord-vest pentru a se vărsa în Marea Nordului ceva mai la sud de graniţa cu Danemarca, Vltava este râul cel mai lung al Cehiei, având un bazin ce acoperă peste jumătate din Boemia şi cam o treime din întreaga Cehie, fiind considerat râul naţional al Cehiei. În Praga el este străbătut de vreo 18 poduri (printre care şi faimosul Pod Carol, de departe favoritul turiştilor) şi constituie una dintre ţintele predilecte ale turiştilor: pe Vltava se fâţâie în toate direcţiile vapoare, vaporaşe şi bărci pline de turişti fericiţi să admire de pe apă graţiile imperiale ale Pragăi. Şi în ce mă priveşte sunt tot mai înclinat să cred că plimbarea pe apă pe un vaporaş (eventual cu o bere în faţă?) este unul din cele mai bune moduri de a te bucura cum se cuvine de atmosfera unui oraş precum Praga; este adevărat, la finalul ei nu vei putea bifa mai nimic din atracţiile majore înscrise în ghid (niciun muzeu, niciun palat sau biserică şi nicio piaţă, nici măcar Staroměstské náměstí, celebra Piaţă a Oraşului Vechi), dar oare chiar trebuie musai bifat ceva?



A propos, una din denumirile folosite de germani şi austrieci pentru Vltava este Moldau, exact aceeaşi cu care ei numesc şi Moldova noastră, atât teritoriul de la est de Carpaţi cât şi râul de la care ea şi-a luat numele. O fi vreo legătură între ele, sau e simplă coincidenţă, aşa cum pare la prima vedere? Mă simt foarte tentat să speculez puţin pe tema asta, dar poate e mai bine ca întâi să citesc puţin în această privinţă, ori să întreb vreun prieten. Nu de alta, dar nu tot ce zboară se mănâncă; de exemplu, avioanele :)



Închei această postare cu imaginea unui canal praghez ce curge chiar lângă Podul Carol: mie mi-a sugerat Veneţia, iar unui amic Copenhaga (pe motiv că la câţiva metri de canal era un hotel cu nume danez), deşi la fel de bine ar putea aduce cu Gent. Oricum, deşi e capitala unui stat fără ieşire la mare Praga văzută de pe apă te va surprinde şi încânta grozav, având câte ceva din toate trei şi în plus ceva foarte aparte, vei vedea.


Un comentariu:

  1. Praga este un oras deosebit ce merita vizitat. Chiar daca nu doresti sa alegi acest loc ca si destinatie de vacanta si esti in drum spre Germania, merita sa te abati din drum doua sau trei zile ca sa-l vizitezi!

    RăspundețiȘtergere