Marile manastiri buddhiste din Tibet

Istoria recenta a manastirilor buddhiste tibetane din Tibet este una nespus de tragica: avand vechimi impresionante si continand comori inestimabile de arta buddhista tibetana, ele au cunoscut din plin tavalugul barbar al distrugerilor de dupa ocupatia chineza din 1959 si din timpul Revolutiei Culturale; au fost bombardate cu tunurile, pradate si incendiate de Garzile Rosii, iar calugarii au fost masacrati sau obligati sa fuga. Dupa anii `80 a inceput reconstructia manastirilor, insa majoritatea lor au ramas doar fantome jalnice ale gloriei de altadata; iar pentru unele din ele au fost construite replici in exil, in lumea libera, in asezarile de refugiati tibetani din sudul Indiei.


Tibet: catre Lhasa

Am parasit valea Yarlung si ne indreptam catre Lhasa, capitala indepartata a misteriosului Tibet; drumul nostru trece pe langa raul Lhasa; numit si Kyi Chu, el este unul dintre afluentii fluviului Yarlung Tsangpo (Brahmaputra), coloana vertebrala a Tibetului.

Chipurile blande ale Tibetului

Imi plac chipurile tibetanilor, asa ca le-am tot fotografiat de-a lungul si de-a latul Tibetului vizitat de mine; si am regasit mai peste tot aceeasi blandete si aceeasi pace interioara, iar uneori, aceleasi zambete simple, ca de copii... 

Intai in orasul Tsedang, din Valea Yarlung: 

Tibet: lacul Yamdrok Yumtso

Este cunoscut ca unul din cele patru lacuri sacre ale Tibetului, alaturi de Lhamo La-tso si Namtso din Tibetul Central si de Manasarovar din Tibetul de Vest, de langa muntele sfant Kailash. Legendele locale spun ca Yamdrok Yumtso adaposteste mai multe zeitati protectoare, ori ca lacul insusi ar fi o zeita metamorfozata; oricum, lacul este considerat sfant de catre tibetani si i se atribuie puteri spirituale deosebite. Tibetanii cred ca Yamdrok Yumtso face parte din sufletul natiunii tibetane; si ca daca lacul ar seca, Tibetul ar deveni nelocuibil. Asa ca lacul este vizitat de multi pelerini tibetani si este privit cu respect si veneratie de toti tibetanii.


Lhasa, Tibet: templul Jokhang

Jokhang este foarte probabil cel mai vechi, cel mai sacru si cel mai important templu buddhist din Tibet; asa ca este inclus pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, alaturi de palatele Potala si Norbulingka. Templul este cunoscut ca Jokhang („casa lui Buddha”) sau Zuglagkang (ori Tsuklakang, „casa stiintelor magice”, sau „casa intelepciunii”), fiind unul dintre templele tibetane asociate cu stiintele oculte atat de pretuite de tibetani inca din epoca pre-buddhista; asa cum voi arata in continuare, Jokhang este practic atat locul de intalnire al Tibetului cu China si cu Nepalul, cat si al buddhismului cu stravechea religie tibetana  Bön.

Lhasa, Tibet: pelerini in piata Barkhor

Lhasa, Tibet: palatul Norbulingka

Norbulingka este fostul palatul de vara al tuturor Dalai Lama dintre 1780 si 1959, si totodata un parc superb in jurul palatului, intinse impreuna pe 36 de hectare. Asezat in partea de vest a Lhasei, la mica distanta de palatul Potala, Norbulingka este inscris, impreuna cu Potala si cu templul Jokkhang, pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. 

Lhasa, Tibet: palatul Potala

Este un complex arhitectonic gigantic, un adevarat gigant intre giganti: 13 etaje, peste 1.000 de camere, circa 10.000 capele si altare, circa 200.000 statui, doua corpuri de cladire principale (Potrang Karpo - Palatul Alb, si deasupra Potrang Marpo - Palatul Rosu) si multe alte cladiri accesorii. Si este fosta resedinta a conducatorilor Tibetului liber de altadata: faimosii Dalai Lama. Asa ca vizitand Potala te poti simti linistit acasa la Dalai Lama.

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov a fost recent redeschisa si poate fi din nou vizitata de turisti. Si chiar daca mai este mult de restaurat la ea, pare intr-o forma promitatoare si este animata de vizitatori de toate varstele. De la o localnica am aflat ca Primaria din Rasnov tocmai ce a castigat recent procesul cu italianul care detinea anterior cetatea; asa s-ar explica de ce intrarea in cetate este libera, probabil primaria dorind sa isi marcheze victoria facand cinste musafirilor; foarte frumos din partea lor! Zvonurile spun ca italianul care tocmai a pierdut procesul pentru cetate o inchisese ca sa filmeze in ea filme deocheate in decor medieval.

Una peste alta, marele castigator al acestui proces pare a fi Maria Sa Turistul, caruia Cetatea Rasnov i-a fost inapoiata spre vizitare; si nu doar in filme...







Lhasa, Tibet: cele 1001 de chipuri ale palatului Potala

Palatul Potala are, la diferite ore ale zilei, infatisari deosebite. Lumina aparte a fiecarui moment pare sa il transforme, rand pe rand, in alta si alta cladire, fiecare cu un anumit impact asupra ochiului: de la tristetea apasatoare a clipelor de dinainte de inserare, la magia orientala a noptii tibetane. Palatul Potala pare a muri de tristete la asfintit, pentru a renaste odata cu venirea noptii.

Tibet, Himalaya: spre valea Zhangmu

A venit si ultima zi in Tibet, in care urma sa parasim podisul si sa trecem muntii inapoi spre Nepal. Usor-usor, Himalaya se arata: la inceput un lant muntos, apoi varfuri trufase acoperite de zapada, apoi o vale inverzita cum nu prea gasesti prin Tibet. Si vreo doua sate tibetane, cu casele construite in stil traditional si aliniate cuminte sub marginea de munte.


Tibet, Himalaya: spre Qomolangma

Drumul spre Qomolangma incepe frumos, cu un cer mai albastru ca oricand; un cer ca o promisiune.

Tibet, Himalaya: Tingri

In Tingri am ajuns dupa trecerea prin rezervatia naturala Qomolangma, in care ne-am putut bucura ochii cu silueta departata a Everestului, gigantul gigantilor. Era penultima noapte in Tibet, si ultima noapte petrecuta pe podisul tibetan; a doua zi urma sa pornim catre Zhangmu, care chiar daca tine administrativ tot de Tibet este de fapt o vale himalayana si nu o parte a platoului tibetan, adica a Tibetului geografic.

Tingri este un mic orasel tibetan asezat la mica distanta de granita cu Nepalul si de Himalaya; cocotat la vreo 4300 de metri inaltime, Tingri este faimos pentru vederile superbe pe care le ofera inspre celebrele culmi Everest si Cho Oyu, si adesea este utilizat ca baza de plecare pentru ascensiunile pe aceste mari varfuri himalayene.


Valea Yarlung, leaganul civilizatiei tibetane

Prima oprire obligatorie in Tibet ar trebui sa fie in valea Yarlung, pentru cel putin o duzina de motive: in valea Yarlung este locul nasterii civilizatiei tibetane, si tot aici s-a format primul regat tibetan, condus de dinastia Yarlung; in valea Yarlung sunt si primele manastiri buddhiste construite in Tibet, cum ar fi manastirea Samye, dar si orasul Tsedang, care a fost prima capitala a Tibetului; tot aici sunt mormintele stravechi ale primilor regi tibetani si mai multe locuri de pelerinaj legate de marele maestru Padmasambhava, parintele buddhismului tibetan.


Tibet: fluviul Yarlung Tsangpo

In India i se spune Brahmaputra, iar tibetanii ii spun Yarlung Tsangpo; este unul dintre marile fluvii ale Asiei, cu o lungime de 2900 de kilometri; izvoraste din vestul Tibetului, de langa Muntele Kailash, muntele sfant al tibetanilor si indienilor, apoi curge inspre est pe o lungime de 1700 de kilometri, la o altitudine medie de 4000 de metri; si dupa ce parcurge toata partea sudica a podisului tibetan curgand aproape paralel cu linia muntilor Himalaya, Yarlung Tsangpo se decide brusc sa isi schimbe cursul catre sud, undeva aproape de Birmania, si strapunge Himalaya pentru a intra in regiunea Assam, pe teritoriul Indiei, unde isi schimba numele in Brahmaputra; dupa care curge mai departe catre Bangladesh, unde se uneste cu fluviul Gange venit dinspre vest, formand o delta uriasa la intalnirea cu apele golfului Bengal, care ocupa aproape intreg teritoriul statului Bangladesh.