Veneţia, altfel

Veneţia: piaţa și catedrala San Marco, Canal Grande, podul Rialto, gondolele și carnavalul cu măști veneţiene sunt imaginile cu care Veneţia este asociată în mod automat, fără nici cea mai mică clipire. Îmi place însă să trec de prima imagine a locurilor prin care călătoresc și să le descopăr faţetele mai puţin cunoscute; așa am făcut și în Veneţia, unde acum ceva vreme mi-am petrecut vreo zece zile, timp în care am explorat conștiincios nu doar orașul ci și o parte bună din laguna veneţiană; până acum nu am scris niciun rând despre Veneţia, iar despre San Marco, Canal Grande, Rialto, gondole și carnavalul veneţian s-au scris tomuri întregi; așa că astăzi voi scrie despre Veneţia, altfel.


Călătorii spre Tibet (2)

Cine își dorește o călătorie spre Tibet poate alege mai multe feluri de a face o asemenea călătorie, începusem să povestesc în prima parte a acestui mic serial despre Tibet. Tibetul poate fi regăsit, într-un fel sau altul, în mai multe locuri din jurul munţilor Himalaya, și nu doar acolo; în postarea precedentă am povestit deja despre Dharamshala, Tashi Jong, Rewalsar, Ladakh și valea Spiti: oricât de diferite ar părea acestea locuri toate au în comun faptul că sunt porţi de intrare în Tibet; însă drumul tău spre Tibet poate urma și alte căi și poate străbate alte porţi, așa că astăzi voi povesti mai departe despre alte călătorii spre aceeași destinaţie: spre Tibet.


Călătorii spre Tibet (1)

Ieri la Povești din LumeaMare s-au depănat trei povești frumoase despre Tibet, iar eu am povestit despre valea Spiti, un colţ izolat și îndepărtat din vechiul Tibet. Însă cine își dorește o călătorie spre Tibet poate alege mai multe feluri de a face o asemenea călătorie, pentru că Tibetul poate fi regăsit, sub diferite manifestări, în mai multe locuri din jurul munţilor Himalaya: în Ladakh, în valea Spiti, în Dharamshala, în Tibetul central, ocupat de chinezi, în locuri din Nepal, în Sikkim, în Bhutan și în alte ţinuturi himalayene; și nu doar acolo. Tibetul cu istoria, cultura și spiritualitatea sa admirabilă este una dintre pasiunile mele, iar în ultimii ani am călătorit în mai multe locuri legate într-un fel sau altul de Tibet; așa că drept continuare a poveștilor de ieri despre Tibet voi povesti despre locurile legate de Tibet prin care am călătorit, și despre feluritele căi pe care le poţi alege pentru a călători către aceeași destinaţie: spre Tibet.


Rohtang: trecătoarea morţii

Rohtang nu se numără printre trecătorile înalte ale Asiei; dimpotrivă, se află la înălţimea de numai 3978 de metri, aproape neglijabilă în Himalaya. Ceea ce face din pasul Rohtang-La una dintre legendele drumurilor himalayene este faima sa de trecătoare a morţii: în Rohtang vremea se poate schimba foarte repede în rău, în furtuni năpraznice ori ceaţă care pun în mare primejdie viaţa celor care traversează trecătoarea; așa că în Rohtang mor călători și în zilele noastre, spun cei care cunosc acest pas rău famat; iar vulturii care planează în volute uriașe deasupra trecătorii știu bine că dacă au destulă răbdare la un moment dat vor zări, undeva pe drumurile abrupte ale Rohtang-ului, ceea ce caută...
                                                    

Arad: Mica Vienă de pe Mureș (4)

Zilele astea am ajuns iar prin Arad, așa că m-am uitat cu atenţie în jur și am încercat să-mi dau seama dacă mi-a scăpat ceva la vizita precedentă, când am încercat să conturez un mini-ghid online al Aradului; și uite așa mi-am adus aminte de unul dintre cele mai dragi locuri din Arad...