One World Romania 2014 începe azi!

Vă ziceam recent despre One World Romania, festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului. Ei bine, el începe chiar astăzi și va dura până în 23 martie, așa că am să punctez telegrafic, în doar câteva cuvinte, de ce merită să vă faceţi drum să vedeţi filmele sale.


În primul rând, pentru titlurile de secţiuni, care vorbesc de la sine: “După 25 de ani”, “Rebeli pentru cauze”, “Statul strâmb” și “Clinica mass media” sunt cele care mi-au atras mie atenţia; pesemne pentru că îmi sună foarte familiar din viaţa noastră cea de toate zilele…

În al doilea rând, pentru că am văzut deja, în avanpremieră, două filme din festival: High Tech, Low Life și Toamna românească; despre primul am scris deja aici că ridică o întrebare cât se poate de serioasă și de actuală, iar despre al doilea am să vă spun un singur lucru: este un film despre demonstraţiile din toamnă privind Roșia Montană; așa că dacă ai participat la ele s-ar putea să te vezi pe ecran, cu puţin noroc.

În al treilea rând pentru secţiunea de Evenimente speciale a festivalului, unde atrage atenţia de la o poștă Marele circuit al șpăgii: un tur turistic inedit, în care turiștii amatori de atracţii turistice autentic românești (și nu mofturi hollywoodiene precum multpreaexpiratul Dracula) vor putea vedea principalele obiective ale Bucureștiului unde s-au petrecut evenimente de corupție în ultimii 25 de ani; va să zică este un fel de Să ne cunoaștem patria în versiune 2014, cu foștii șoimi sau pionieri admirând realizările conducătorilor iubiţi. Dacă apuc să merg în acest tur revin cu detalii, promit.

În fine, pentru că am văzut în programul festivalului mai multe filme ce se potrivesc la fix cu nefericitele evenimente de la doi pași de noi, din biata Ucraina călărită tovărășește, în stil sovietic, de Moș Martinul rusesc: “Pussy versus Putin”, “Ucraina nu-i bordel”, “Belarus - elemente instabile, acţiuni periculoase” și “Jocurile lui Putin”. “Jocurile lui Putin”, de pildă, este un film despre realităţile crude din spatele recent încheiatelor jocuri olimpice de la Soci, în care tovarășul Putin a încercat un gigantic exerciţiu de îmbunătăţire a imaginii Rusiei; pesemne că nu a fost deloc mulţumit de rezultat, din moment ce a plusat cu invadarea Crimeii…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu