Ici-colo, pe plaja paradisului

Parcă am mai zis, nu mă dau în vânt după soare, plajă şi mare: mă plictisesc repede, mă ard pe piele cât ai zice roşu ca racul iar ca să combat pericolul iminent al deshidratării şi insolaţiei sunt obligat să beau o grămadă de bere, care, după cum se ştie, merge la fix doar înainte de mese, după mese şi în timpul meselor. Una peste alta, combinaţia soare, plajă, mare îmi provoacă mereu arsuri de piele şi creşteri în volum, plus o plictiseală teribilă.


Aşa că pentru mine plimbarea ideală e pe drumurile prăfoase şi zgomotoase ale Indiei, ici-colo pe coclaurile din Himalaya; iar căldura teribilă a Indiei nu-mi provoacă aceeaşi sete mistuitoare ca atunci când mă rătăcesc pe vreo plajă, ci doar scăpărici în călcâie: în loc de bere beau ceai indian, făcut la minut la vreun colţ de stradă, în loc de arsuri de piele mă rezum să mă bronzez ca tractoriştii, pe mâini şi pe faţă, iar în loc de plictiseală mă aleg cu nişte ţopăieli ici-colo de toată isprava.

Însă pesemne că recent am comis-o rău de tot, încât îngerii mei păzitori m-au pedepsit să-mi petrec două săptămâni într-o insulă cu soare, plajă, mare; marea fiind la pachet, ca în orice insulă ce se respectă. La ele se adaugă şiruri fudule de palmieri, stânci vulcanice, crâşme boeme pe faleza mării şi alte elemente de publicitate mai mult sau mai puţin înşelătoare. Nu mai lipseau decât valurile fiţoase ale Atlanticului şi vântul uscat venit de pe coasta marocană a Africii, de la marginea Saharei, ca să fie clar că nu poate fi vorba decât de Insulele Canare.

Sunt deja de peste o săptămână pe aici, şi nu pot decât să mă bucur că îs venit pe insulă cu treabă (ca învăţăcel) şi nu în scop turistic. Pentru că totuşi mi-e teamă să nu înceapă să-mi placă - că se vede clar că Tenerife nu e lăudată degeaba. Iar colţul sud-vestic al insulei, de lângă Adeje, în care îmi ispăşesc pedeapsa, se numeşte (prozaic la culme) Playa Paraiso: plaja paradisului.

De moment încă mă ţin băţos în faţa farmecelor de sirenă ale insulei, repetându-mi că nu e nimic altceva decât soare, plajă şi mare, adică o plictiseală teribilă, iar plaja paradisului e doar o lozincă turistică taman bună pentru a ademeni turiştii blonzi de prin nordul Europei; dar oare cât mai rezist?!... 

3 comentarii: