Dharamshala, mini-ghid ici-colo: acasă la Dalai Lama (2)

Ceea ce face din Dharamshala un loc foarte aparte este faptul că într-un fel îţi oferă Tibetul și India la pachet, laolaltă; așa că în jurul Dharamshalei vei putea găsi, în afară de templele și mânăstirile tibetane de care povesteam în prima parte a postării (și de "atracţia nr. 1", învăţăturile cu Dalai Lama), și câteva puncte de interes care nu au nimic de-a face cu Tibetul, ci cu Mama India.


Dharamshala, mini-ghid ici-colo: acasă la Dalai Lama (1)

Am călătorit în Dharamshala de două ori, și totuși până acum nu am încercat niciodată să abordez în mod sistematic acest subiect, într-o postare cât de cât în firea ei; de ce? în primul rând pentru că este foarte dificil să scrii într-o manieră convenţională despre un loc în care atracţia principală nu este vreun Taj Mahal ori vreun Turn Eiffel, ci... Dalai Lama în persoană; în al doilea rând pentru că după ce vezi Dharamshala te simţi foarte tentat să abordezi discuţia despre ea într-un registru preponderent emoţional, care exclude tentativele de ordonare a materiei pe obișnuitele criterii turistice; am văzut destui alţi călători care au scris despre Dharamshala în aceeași manieră, și sigur vei înţelege de ce după ce te vei întoarce de acolo; iar în al treilea rând pentru că Dharamshala pare a fi total atipică ca destinaţie de călătorie: puţinele ei străzi, înguste și haotice, și unica ei piaţă, minusculă și aceea, pot provoca o imensă dezamăgire turistului snob, obișnuit să bifeze felurite recorduri turistice de ordin cantitativ. Totuși astăzi mă voi încumeta să postez mini-ghidul ici-colo al Dharamshalei, dintr-un motiv foarte simplu: în vreo două zile va pleca spre Dharamshala o doamnă de toată isprava și o incorigibilă plimbăreaţă prin lume, și m-am gândit că mini-ghidul ar putea să îi fie de folos în pregătirea călătoriei; va sa zică a venit clipa Dharamshalei, acum ori niciodată :)...


Timișoara, Mica Vienă de pe Bega (3)

Să revenim la povestea Timișoarei, ar fi propunerea ici-colo pentru astăzi; după ce în prima parte a acestei postări despre Timișoara am făcut o mică incursiune în timp prin Timișoara medievală și prin Timișoara sub ocupaţie turcească, în cea de a doua parte am călătorit puţin și prin era habsburgică, în care fosta Timișoară otomană a devenit Mica Vienă de pe Bega; așa că pentru astăzi a mai rămas de postat doar mini-ghidul ici-colo al Timișoarei, cu ce e de văzut în acest oraș minunat, al cărui patrimoniu arhitectural - cel mai mare din România, zic unii - cuprinde vreo 14.500 de monumente istorice.


Fii cu ochii pe ele!

Orice călătorie trebuie să aibă și o anumită doză de aventură, de necunoscut, de nebunie, care de nu ar fi, nu s-ar mai călători; iar dacă aventura depășește dozajul mediu călătoria devine expediţie în toată regula. De exemplu: