Biserica fortificata din Prejmer

La Prejmer (Tartlau) este cea mai bine păstrată şi cea mai puternică biserică-cetate medievala din estul Europei; înscrisă, din 1999, pe lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO.

Atestata documentar de pe la 1211, cand regele Ungariei Andrei al II-lea pomeneşte într-un document adresat cavalerilor teutoni numele râului Tarlung, pe lângă care va creşte localitatea Prejmer. Cavalerii teutoni au stat un timp aici, si ei au pus temelia bisericii din Tartlau (denumirea săsească a localităţii), in stil gotic burgund. Sasii sunt cei care au locuit aceste locuri, si care au aparat cetatea secole la rand; tot ei au construit in jurul bisericii o cetate taraneasca pentru apararea comunitatii sasesti din Prejmer. 


Trebuie spus aici ca biserica fortificata (numita si biserica-cetate ori cetate taraneasca) este o specie arhitectonica tipica pentru sasii din Transilvania, care pe timp de pace servea drept biserica a comunitatii locale sasesti, iar pe timp de razboi era fortificatia in care se retrageau locuitorii satului sasesc pentru a se apara de navalitorii tatari sau turci; la aceste doua functii principale ale bisericii fortificate se adauga adesea pastrarea de alimente in incaperile fortificatiei, care erau necesare pentru hrana satenilor sasi pe durata in care cetatea era asediata; si se cunosc mai multe cazuri in care in podurile bisericilor fortificate sasesti s-a afumat slanina pana in timpurile noastre. In acele vremuri marea majoritate a fortificatiilor din Europa erau detinute de nobilime, de regalitate ori de orasele medievale (burguri), iar Transilvania nu facea exceptie de la aceasta regula; asa ca bisericile fortificate ale sasilor din Transilvania erau printre putinele fortificatii detinute de comunitati rurale.

Fiind situata in estul Transilvaniei, biserica-cetate din Prejmer trebuia sa apere pasul Buzaului, unul din punctele importante prin care navalitorii tatari sau turci puteau patrunde in Transilvania; asa ca cetatea a fost atacata de vreo 50 de ori de catre turci, insa nu a fost cucerita niciodata.

Foarte bine pastrata, biserica fortificata din Prejmer este o adevarata bijuterie arhitectonica si un document nepretuit privind istoria sasilor transilvaneni; este foarte aproape de Brasov, pe drumul catre Targul Secuiesc. Sigur merita vazuta!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu