Viena, altfel: pe urmele lui Klimt

Am facut, acum cativa ani, o calatorie altfel la Viena: pentru a „scormoni” prin ea dupa operele lui Klimt si Hundertwasser, doi dintre pictorii pe care ii admir cu constanta nedezmintita de ani de zile. A fost o calatorie frumoasa, iar Viena mea s-a definit atunci ca fiind mai degraba o Viena a lui Klimt si a lui Hundertwasser, decat o Viena a imparatilor habsburgi si a faimoasei imparatese Sisi, asa cum este perceputa de obicei. Anul acesta ma bate gandul sa fac iarasi o plimbare prin Viena lui Klimt; si exista un pretext minunat pentru o asemenea calatorie: pe toata durata anului 2012 Viena sarbatoreste implinirea a 150 de ani de la nasterea lui Klimt, asa ca muzeele vieneze au si inceput deja sa ii rasfete pe iubitorii lui Klimt cu o puzderie de expozitii de picturi si desene ale lui Klimt, ori legate de viata acestuia. Iar primavara a venit, asa ca vremea tocmai incepe sa fie perfecta pentru a calatori inspre Viena.


Secesiunea si Klimt

Dar ce il face atat de special pe Klimt? Nascut in 1862 si trecut dincolo in 1918, in anul prabusirii Imperiului austro-ungar, Gustav Klimt a fost intemeietor si lider al miscarii artistice Secesiunea vieneza (Wiener Secession), asimilata ideologic sau inrudita cu miscari artistice precum Art Nouveau din Franta, Jugendstil din Germania ori Modernista din Barcelona lui Gaudi. Imperativul acestei miscari era innoirea, ruperea de traditie, iar Klimt nu s-a dezis nicio clipa de el: a fost un inovator al picturii acelor vremuri, ramanand in istoria artei ca unul dintre pionierii picturii moderne.

Se stie bine, lui Klimt ii placeau la nebunie femeile; asa ca inainte de orice Klimt este cunoscut pentru picturile sale infatisand femei. Avea o maniera cu totul neortodoxa de a picta, si as spune ca si-a afirmat originalitatea geniala in cel putin trei directii: a apelat la culori si motive de inspiratie orientala (ducand cu gandul la stampa japoneza si la mozaicurile Ravennei bizantine, care i-au influentat puternic opera), a aplicat pe picturile sale ornamentatii in relief din aur si argint (ca in „Sarutul”, cea mai celebra dintre operele lui Klimt) si a pictat nuduri feminine vadit neconventionale, starnind dispute aprinse in epoca sa (ca in „Nuda veritas” ori „Cele trei varste”). Una peste alta, Klimt si picturile sale au provocat contemporanilor admiratie, invidie ori scandaluri, dar niciodata indiferenta; si a reusit, fara nicio indoiala, sa picteze femeia intr-un mod absolut unic in istoria artei.

Viena lui Klimt

O calatorie prin Viena lui Klimt trebuie sa includa, inainte de orice, trei escale: prima trebuie sa fie la muzeul Belvedere Superior, considerat caminul picturilor lui Klimt, unde printre alte 22 de picturi semnate de Klimt este expusa si „Sarutul” („Der Kuss”); a propos, uneori se spune ca perechea de indragostiti din „Sarutul" ar fi chiar Klimt impreuna cu Emilie Flöge, marea lui dragoste si partenera lui de o viata; a doua escala trebuie sa fie la Cladirea Secesiunii (sau „Varza de aur”, cum ii spun cu afectiune usor malitioasa vienezii), unde se afla faimoasa Friza Beethoven, care (avand o latime totala de 34 de metri si o inaltime de 2 metri) este un omagiu adus de Klimt compozitorului Ludwig van Beethoven si simfoniilor sale; iar a treia escala obligatorie ar fi la muzeul Leopold din Cartierul muzeelor (Museumsquartier).

Calatoria vieneza pe urmele lui Klimt mai poate include palatul Albertina si Muzeul Vienei (Wien Museum Karlsplatz), unde exista colectii de picturi si mai ales de desene semnate de Klimt, precum si Muzeul Austriac de Arta Aplicata / Arta Contemporana (MAK), unde sunt schite si cateva tablouri de Klimt; pot fi adaugate intr-o asemenea calatorie si Muzeul de Arte Plastice (Kunsthistorisches Museum), unde impreuna cu fratele sau Ernst Klimt si cu Franz Matsch, Gustav Klimt a decorat casa scarilor, precum si Burgtheater, unde aceeasi echipa a celor trei (denumita Compania de artisti) a pictat tavanul de deasupra ambelor case ale scarilor.

Iar pe durata anului 2012 celebrarea nasterii lui Klimt mai adauga cateva expozitii care pot fi escale prin Viena lui Klimt: la Muzeul Teatrului Austriac, la Muzeul de Arta Populara al Austriei (Österreichisches Museum für Volkskunde) si la Künstlerhaus din Karlsplatz; iar la 7 iulie 2012 se va redeschide in Klimt Villa ultimul atelier al lui Klimt, in care acesta a pictat din 1911 pana in 1918.

Si a propos, inainte de plecarea catre Viena se poate servi ca aperitiv expozitia Klimt de la Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu), deschisa pana pe 15 martie; este adevarat ca ea cuprinde doar reproduceri (de inalta calitate, ne asigura organizatorii), dar cu siguranta ca poate fi un foarte bun inceput pentru o calatorie pe urmele lui Klimt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu