Porto: vedere din Villa Nova de Gaia

Mergand mai departe pe Ponte Dom Luis I am ajuns in Vila Nova de Gaia, suburbia industriala aflata imediat la sud de Porto; aici se afla felurite fabrici si vreo 60 de depozite si distilerii de vin de Porto ale tuturor numelor mari din industria vinului de Porto, asa ca Vila de Nova de Gaia isi merita renumele de capitala mondiala a vinului de Porto.


In Vila Nova de Gaia poti incerca o degustare de vin intr-una din distileriile deschise pentru turisti, eventual cu vizite pe la instalatiile lor, dar fara sa uiti ca in Porto gasesti vin de Porto cu preturi de la 5 la 5000 de dolari; sau te poti bucura doar de privelistea fabuloasa oferita de Porto vazut de dincolo de Douro; cartierul de peste rau care arata atat de fotogenic se numeste La Ribeira si este in partea sudica a Centro Histórico do Porto.





Tot in Vila Nova de Gaia mai poti vedea si cateva exemplare frumoase-foc si bine pastrate de barcos rabelos, barcile cu fund plat si cu panze patrate cu care inainte se transporta vinul de Porto in jos pe Douro, a caror alura si tehnica de constructie ar semana suspect de mult cu cea a ambarcatiunilor vikinge; astazi navigatia pe Douro nu mai e posibila pe tot cursul sau, asa ca transportul vinului pana in Porto se face cu camioane; insa marile branduri din industria vinului de Porto isi au fiecare cateva rabelos ancorate in Vila Nova de Gaia, frumos vopsite, inscriptionate la vedere cu numele companiilor si incarcate cu cateva butoaie demonstrative, parca ar fi gata de plecare in fiecare clipa.


O singura data pe an, de sarbatoarea de São João din 24 iunie (care se traduce ca Sf. Ioan si e protectorul orasului Porto) desuetele rabelos sunt pornite pe rau intr-un concurs asteptat cu mare nerabdare de tot orasul; si sa fie limpede ca nu e de joaca: fiecare rabelos ce intra in concurs trebuie sa fie construite dupa metode strict traditionale si sa fie incarcate cu 65 de butoaie a cate 522 de litri de vin de Porto; asa ca sa fereasca bunul Dumnezeu de vreo ciocnire intre rabelos, sa se sparga vreun butoi din acela urias si sa se verse pe corabii sau - si mai grav, in Douro - bunatate de vin de Porto :) 




2 comentarii:

  1. Hehe:) Toata lumea merge in Gaia pentru ca de pe acest mal se vede orasul Porto cel mai bine...Glumeam cu un prieten ...spunand ca toti vin in Gaia sa vada Porto :)

    RăspundețiȘtergere
  2. hei, lilith, ma bucur sa vad pe cineva la fel de indragostit de Portugalia. dar sa sti ca in Villa Nova de Gaia se merge, de fapt, pentru altceva: acolo e capitala mondiala a vinului de Porto. sunt o gramada de ”case” de vinuri acolo, unde poti degusta si afla povestea lui. recunosc ca desi m-am dus acolo pentru vin, am vizitat doar Sandeman si apoi m-am lasat furat de privelistea cu adevarat superba a raului, ore in sir...

    RăspundețiȘtergere