De la Lisabona la Atlantic (1): Sintra

Dincolo de estuarul urias al raului Tejo incepe Oceanul Atlantic, iar daca ai chef il poti vedea intr-o plimbare de o zi din Lisabona, fara sa iti bati capul prea tare; tinutul aflat la vest si nord-vest de Lisabona face parte din regiunea Grande Lisboa si este numita uneori Triunghiul de Aur, datorita celor trei atractii majore, toate aflate la 30-40 de kilometri de Lisabona: Sintra, Cascais si Estoril.


Prima oprire a fost la Sintra, un orasel cochet ascuns intr-o vale inconjurata de inaltimile impadurite ale lantului muntos Serra de Sintra. Sunt mai multe vazut aici in Sintra, iar tabloul natural este incantator, insa trei la numar sunt atractiile ei majore, care au determinat UNESCO sa inscrie Sintra ca obiectiv pe lista patrimoniului mondial: Palacio National, Palacio da Pena si Castelo dos Mouros. Iar vizitarea lor se potriveste grozav cu muzica locului, fado...


Palacio da Pena a fost favoritul meu din Sintra, de departe. Considerat una dintre cele sapte minuni ale Portugaliei, Palacio da Pena a fost construit intre 1842 si 1854 de regele consort Dom Fernando, sotul de origine germana al reginei portugheze Dona Maria; lucrarea a fost incredintata unui arhitect amator, de origine tot german si de profesie inginer militar cu grad de general, insa cei doi soti regali s-au implicat foarte mult in construirea palatului, impunand includerea, printre altele, a unor motive medievale si islamice; una peste alta ceea ce a rezultat este o fantezie romantica in care se amesteca intr-un mod incantator stilurile neo-gotic, neo-manuelin, maur si neo-renascentist: nebunia exotica conceputa de sotul german, regina portugheza si inginerul militar german devenit arhitect amator pare joaca plina de imaginatie, fara limite si fara reguli, a unor copii fericiti, un castel de turta dulce sau un palat de jucarie; minaretele arabe, turnurile gotice, cupolele renascentiste si ferestrele manueline, toate in culori vii, se impletesc intr-o armonie pe care nu ai fi crezut-o posibila in aceasta uriasa jucarie pentru adulti. Iar la ele se adauga privelistea minunata a Sintrei de pe zidurile palatului de turta dulce, si gradina cu lacuri, palcuri de padure, plante, lebede si fantani, de la poalele palatului, cunoscuta ca Parque da Pena.

Palacio da Pena ar putea fi considerat echivalentul portughez al castelului Peles de la noi, pentru ca a servit ca resedinta regala de vacanta in a doua jumatate a sec. 19 pentru membrii familiei regale portugheze; iar ultima regina a Portugaliei, Amelia, si-ar fi petrecut aici ultima noapte inainte de a parasi tara pentru a pleca in exil; si daca vrei sa iti faci o idee despre cum traiau regii portughezi Palacio da Pena e o ocazie excelenta: aici timpul s-a oprit pe loc undeva inainte de disparitia dinastiei portugheze, petrecuta in 1910.










Ce mai e de vazut in Sintra: palatul Quinta da Regaleira (un alt amestes foarte reusit de stiluri), palatul Quinta da Montserrate, in stil maur si marginit de o gradina exotica, Convento dos Capuchos, o manastire construita in sec. 16 doar din pietre si pluta, Palacio de Seteais, Sintra Vila - orasul vechi - si cateva muzee. Pe o alta inaltime, fata in fata cu inaltimea pe care este Palacio da Pena, se afla ruinele stravechiului Castelo dos Mouros, Castelul maurilor, ridicat prin sec. 11 sau chiar mai devreme si refacut de acelasi Dom Fernando, sotul german al reginei portugheze Dona Maria.

Iar la mica distanta de centrul vechi al Sintrei se afla Palacio National, numit si Palatul Regal sau Paço Real: usor de recunoscut pentru cele doua hornuri inalte de forma conica, palatul are partile cele mai vechi din sec. 14 si combina armonios stilul gotic cu cel maur; insa el trebuie vazut neaparat inainte de Palacio da Pena: daca vezi intai fantezia romantica a celor trei arhitecti amatori cu imaginatie de copii si doar apoi Palacio National vei avea impresia ca acesta din urma este trist si lipsit de viata; si s-ar putea sa iti doresti, la fel ca mine, sa te intorci pe loc la Palacio da Pena…



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu