Muntenegru: stramtoarea Verige

Stramtoarea Verige (tjesnac Verige) desparte doua parti ale Golfului Kotor - Tivatski zaliv si Kotorski zaliv. In fundal se vad Insula Sf. Gheorghe (stanga) si Insula Gospa od Skrpjela (dreapta).



Insula Sf. Gheorghe (Ostrvo Sveti Đorđe); pe insula sunt manastirea benedictina Sf. Gheorghe (Sveti Đorđe), cladita in sec. XII, si un vechi cimitir al nobilimii din Perast si din Golful Kotor.


Insula Gospa od Skrpjela; este singura insula artificiala din Adriatica, fiind construita timp de 200 de ani din pietre si materiale aduse cu barcile de pescarii si locuitorii din Perast; ea adaposteste o biserica romanica numita Crkva Gospa od Skrpjela (Chiesa della Madona dello Scarpello - Church of Our Lady of the Rock), construita in 1632 si refacuta in 1722.


Satucul Lepetani, din care se ia bacul spre celalalt tarm al stramtorii, catre satul Kamenari in directia Dubrovnikului:


Din nou, insula Gospa od Skrpjela:


Si iata in fundal oraselul Perast; numit Perasto de venetieni, a fost stapanit de acestia intre 1420 si 1797, ca parte a provinciei Albania Veneta, asa ca Perast etaleaza o arhitectura baroca venetiana tipica, datand din secolele XVI-XVIII. Perioada de glorie a orasului Perast a fost in secolul XVIII, cand avea o populatie de 1643 de locuitori, patru porturi active si o flota de vreo 100 de corabii. In acea perioada cetatenii din Perast se bucurau de mari privilegii comerciale acordate de venetieni, astfel ca le era permis sa faca negot in corabii mari si sa vanda bunuri fara taxe pe piata venetiana, ceea ce i-a facut foarte bogati. Atat de bogati, incat la sfarsitul secolului 18 au reusit sa stranga suma de 50.000 monede de aur venetiene (circa 200 kg de aur) pentru a-l plati pe faimosul constructor venetian Giuseppe Beati sa le construiasca cea mai inalta campanila (55 m) de pe coasta estica a Adriaticii. Dar dezvoltarea vapoarelor cu aburi le-a risipit celor din Perast si flota, si bogatia de altadata, asa ca astazi Perast mai are doar 360 de locuitori.



Si o ultima informatie privind aceste locuri: intreaga regiune a golfului Kotor este declarata obiectiv pe lista patrimoniului mondial UNESCO, sub numele de Natural and Culturo-Historical Region of Kotor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu