Muntenegru: Kotor

Marea atractie a golfului Kotor din Muntenegru este vechiul oras venetian Kotor. Cunoscut sub numele sau venetian de Cattaro, Kotor a fost pentru multa vreme capitala partii de sud a Dalmatiei, cunoscuta drept Albania Veneta - Albania venetiana.


Asa se explica aerul surprinzator pe care il are marea atractie a golfului: fostul Cattaro nu are nimic balcanic, cum te-ai astepta sa fie un oras muntenegrean, ci inca isi pastreaza aproape neatinsa atmosfera cat se poate de venetiana pe care o avea acum cateva secole, cand era capitala Albaniei venetiene.


Kotor este unul din cele mai bine conservate orase medievale din aceasta parte a Mediteranei, astfel ca este inscris pe lista patrimoniului UNESCO. Turnul cu ceas, de pilda, este tocmai din secolul 16:



Catedrala Sv. Tripun (San Trifone, St. Tryphon), construita initial in secolul 8 in stil romanic, si reconstruita in 1166 si dupa cutremurul din 1667, cu adaugarea unor elemente gotice si baroce:



Biserica Sv. Luke, construita in stil romanic in 1195; pana in secolul 17 a fost catolica, fiind apoi dobandita de ortodocsi; insa o lunga perioada de timp s-au tinut in ea si slujbe catolice, si ortodoxe:





2 comentarii:

  1. salut,
    ai urcat sus la cetate, pe deal? dintre cele mai frumoase privelisti pe care le-am vazut vreodata.

    RăspundețiȘtergere
  2. stiu sigur ca am urcat undeva sus, pe o inaltime; dar nu ma stiu daca era o cetate. insa privelistea era, intr-adevar, absolut deosebita.
    de altfel am si facut cateva poze de acolo, si sunt postate si ele.

    RăspundețiȘtergere