Kathmandu, Nepal: templul Pashupatinath

Asezat pe malul raului Bagmati, in Kathmandu, capitala Nepalului, templul Pashupatinath este unul dintre cele mai mari temple hinduiste din lume dedicate zeului Shiva (Pashupati). Templul a fost ridicat incepand cu secolul al V-lea si se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO; in Pashupatinath nu pot intra decat hinduistii, dar cei de alta religie decat hinduismul se pot bucura de privelistea sa de neuitat de pe malul opus al raului.



Prima imagine care apare vizitatorilor este cea a platformelor de incinerare insirate pe celalalt mal al raului. La fel ca si vecinii lor indieni, si nepalezii de religie hinduista au pastrat obiceiul incinerarii mortilor in locuri ca acesta, dar nici privelistea acestor ruguri si nici mirosul pe care ele il imprastie in aer nu sunt foarte placute pentru europeni. Se mai adauga imaginea mortilor infasurati in giulgiuri portocalii, asteptand cuminti pe malul raului sa le vina randul la incinerare. Iar maimutele care umbla libere prin toata zona templului, catarandu-se cu incredibila usurinta pe peretii drepti ai zidurilor si trecand de o parte si de alta a raului se aproprie, din cand in cand, pana la cativa pasi de morti. Fundalul sonor al acestor imagini este dat de plansetele rudelor celor decedati, in timp ce de deasupra, din templu, se aud melodiile ritmate cantate de un grup de credinciosi hinduisti.



Cativa sadhu capteaza atentia turistilor ceva mai incolo; sadhu sunt de obicei asceti yoghini care au renuntat la viata lumeasca pentru a gasi moksha, eliberarea, insa cei de aici par a fi destul de preocupati sa faca pe placul turistilor pentru cateva zeci de rupii: se fotografiaza impreuna cu nenumarati turisti etaland posturi si zambete comerciale si nu se sfiesc deloc sa ceara bani tuturor celor care trec pe langa ei. Una peste alta toata lumea este multumita: turistii se aleg cu fotografiile si cu multumirea accesibila ca au stat langa niste asceti yoghini, iar industria turistica subterana a Nepalului se alege cu publicitatea si cu rupiile turistilor.


Mergand mai departe pe malul raului se ajunge la pesterile in care au meditat Naropa si Tilopa, precursori spirituali ai faimosului yoghin tibetan Milarepa. Ironia face ca aceste vestigii buddhiste, desi asezate foarte aproape de templul hinduist Pashupatinath, sunt foarte putin cunoscute de catre localnici, si poti avea surpriza sa gasesti chiar si ghizi nepalezi profesionisti care habar nu au de ele. Desi Nepalul este locul in care s-a nascut Buddha, in care au meditat mari maestri buddhisti, printre care si Naropa si Tilopa, si in care buddhismul a cunoscut o inflorire frumoasa, in prezent buddhismul este o religie minoritara in Nepal, in timp ce peste trei sferturi din nepalezi sunt adepti ai religiei hinduiste. Aceeasi situatie poate fi regasita si in India, explicatia oferita de obicei pentru acest paradox fiind aceea ca buddhismul a fost persecutat sistematic de catre invadatorii musulmani care au ocupat subcontinentul indian in secolul al XIII-lea si au infiintat Sultanatul de Delhi, ceea ce i-ar fi determinat pe adeptii hindusi sau nepalezi ai buddhismului sa se intoarca inapoi la vechea credinta hinduista ori sa adopte religia musulmana a cuceritorilor veniti din centrul Asiei. Asa se face ca in prezent buddhismul este religia dominanta a Extremului Orient si a Asiei de sud-est, desi a ramas o religie minoritara chiar in locul nasterii si infloririi sale, subcontinentul indian.

Printre turisti se agita neobositi o duzina de negustori ambulanti nepalezi, care incearca sa le vanda diverse maruntisuri artizanale nepaleze; insistenta lor este in mod sigur demna de o cauza mai buna, iar turistii rezista eroic tentatiei de a cumpara ceva de la ei, in pofida faptului ca au fost preveniti cu toata fermitatea ca tot ce se vinde in permiterul templului este de cateva ori mai scump ca in alte locuri din Kathmandu, si ca negustorii de aici sunt cunoscuti pentru incapatanarea cu care se tin de capul bietilor turisti care au facut greseala sa le arunce vreo privire. Nepalul este o tara foarte saraca, asa ca multi dintre nepalezii din Kathmandu ii privesc pe turisti ca pe o prada care odata inhatata nu trebuie scapata cu niciun pret.

5 comentarii:

  1. Arata bine, sper sa se si simta bine...

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca nu te-ai prins, EU iti scriu mesaje si ma gandesc la tine, mai ales vinerea cand apar ghidurile National Geographic.
    CZ

    RăspundețiȘtergere
  3. asta e santaj; mai greu, dar m-am prins.

    RăspundețiȘtergere
  4. He, he, la Pashupatinath am scapat de ghizii de ocazie si vanzatori sustinand ca sunt francez si nu pricep franceza... bietul "ghid" a incercat in toate felurile sa-mi explice ca am nevoie de ghid, iar eu, francez ignorant repetam ca nu pricep engleza... La sfarsit, pe un ton sfatos-suparat, mi-a zis: "Data viitoare cand vi in Nepal, sa stii engleza. Engleza este limba internationala nu franceza ta" :) Era sa bufnesc in ras...:)

    RăspundețiȘtergere