Tibet: lacul Yamdrok Yumtso

Este cunoscut ca unul din cele patru lacuri sacre ale Tibetului, alaturi de Lhamo La-tso si Namtso din Tibetul Central si de Manasarovar din Tibetul de Vest, de langa muntele sfant Kailash. Legendele locale spun ca Yamdrok Yumtso adaposteste mai multe zeitati protectoare, ori ca lacul insusi ar fi o zeita metamorfozata; oricum, lacul este considerat sfant de catre tibetani si i se atribuie puteri spirituale deosebite. Tibetanii cred ca Yamdrok Yumtso face parte din sufletul natiunii tibetane; si ca daca lacul ar seca, Tibetul ar deveni nelocuibil. Asa ca lacul este vizitat de multi pelerini tibetani si este privit cu respect si veneratie de toti tibetanii.


Lasand legendele de-o parte, Yamdrok Yumtso este unul dintre cele mai mari lacuri din Tibet: cocotat la o altitudine de 4441 de metri, lacul are lungimea de 72 kilometri si suprafata de 638 kilometri patrati, avand, dupa cum se spune, forma unui urias scorpion. Se afla cam la jumatatea distantei dintre Lhasa, capitala Tibetului si Gyangtse, cel de al treilea oras al Tibetului; mergand pe “Autostrada prieteniei” ce uneste Tibet de Nepal, am parcurs, din Lhasa pana la Yamdrok Yumtso, vreo 100 de kilometri, trecand inainte de a ajunge la lac prin pasul Gamta (Kamba-la) aflat la vreo 4900 de metri inaltime, si inconjurand, in drumul nostru catre Gyangtse, “coada” scorpionului.


Yamdrok Yumtso este inconjurat de munti golasi si culmi inzapezite, tarmurile sale fiind adanc crestate cu golfulete si peninsule. Lacul ingheata pe perioada iernii. Pe una dintre peninsulele lacului se afla manastirea Samding, locuita de circa 30 de calugari si calugarite; este una dintre manastirile faimoase ale Tibetului, si este singura manastire tibetana condusa de o femeie, Dorje Pakmo. Iar pe una dintre insulele lacului se afla o veche fortareata numita Pede Dzong.

La capatul vestic al lacului chinezii au construit, in 1996, cea mai mare hidrocentrala din Tibet; desi aceasta alimenteaza Lhasa cu energie electrica, ea este foarte contestata de tibetanii din exil, pe motiv ca pune in pericol echilibrul ecologic extrem de fragil al lacului si al zonei aferente.





Iar ceea ce face Yamdrok Yumtso de neuitat este culoarea apelor sale: un albastru intens, cu incredibile straluciri de turcoaz; pentru a intregi tabloul se adauga albastrul pur al cerului tibetan, norii de un alb ca laptele si siluetele grave ale muntilor din jurul lacului. Malul lacului este batut de vant si ars de soare, si poate parea golas si neprimitor, dar te lasa sa simti energia imensa a lacului si mangaierea de turcoaz a zeitei din adancuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu