Lhasa, Tibet: palatul Potala

Este un complex arhitectonic gigantic, un adevarat gigant intre giganti: 13 etaje, peste 1.000 de camere, circa 10.000 capele si altare, circa 200.000 statui, doua corpuri de cladire principale (Potrang Karpo - Palatul Alb, si deasupra Potrang Marpo - Palatul Rosu) si multe alte cladiri accesorii. Si este fosta resedinta a conducatorilor Tibetului liber de altadata: faimosii Dalai Lama. Asa ca vizitand Potala te poti simti linistit acasa la Dalai Lama.


Constructia gigantului a fost inceputa cu foarte multa vreme in urma: in 637 regele tibetan Songtsen Gampo a construit pe muntele Marpori prima fortareata din complexul de astazi. Ulterior Lozang Gyatso, cel de al cincilea Dalai Lama, a inceput in anul 1645 reconstructia complexului; in 1648 a fost terminat Palatul Alb, in care Dalai Lama si curtea sa si-au stabilit resedinta inca din 1649; iar Palatul Rosu a fost adaugat intre 1690 and 1694.

Numele de Potala a fost inspirat dupa muntele Potalaka („Stralucire”) din sudul Indiei, unde legendele spun ca si-ar avea caminul ceresc Bodhisattva Avalokitesvara, divinitatea buddhista a compasiunii; dupa cum se stie, atat cei trei treisprezece Dalai Lama precedenti cat si actualul Dalai Lama, cel de al patrusprezecelea, sunt considerati reincarnari ale acestui Avalokitesvara; numit Chenrezig de catre tibetani, el este cea mai populara divinitate din Tibet si cea mai importanta divinitate din panteonul buddhist tibetan.

Palatul Potala a fost resedinta tuturor Dalai Lama incepand cu cel de al cincilea, Lozang Gyatso (1617–1682) si pana la actualul Dalai Lama, Tenzin Gyatso, adica al patrusprezecelea; acesta a locuit in Potala pana in 1959, cand inabusirea de catre chinezi a revoltei din Lhasa l-a obligat sa se refugieze in Dharamshala, in India; asa ca in Potala pot fi vazute mai multe incaperi locuite in trecut de catre Dalai Lama.
.
Palatul Potala a fost doar usor avariat in timpul revoltei tibetane din 1959, cand chinezii au aruncat grenade pe ferestrele palatului; a scapat de distrugere si in timpul revolutiei culturale din anii `60, la interventia personala a lui Zhou Enlai (fost premier al Chinei comuniste si unul dintre marile personaje ale istoriei recente a Chinei); totusi aproape toate din cele peste 100.000 de volume de scrieri, documente istorice si alte lucrari vechi au fost deteriorate, sustrase sau distruse.





Astazi Potala este muzeu; si vizitand nenumaratele sale incaperi (pline de splendori buddhiste: statui, thangkas, stupas incredibil de bogat impodobite si cate si mai cate) nu poti sa nu simti tristetea unei civilizatii stralucite - cea tibetana - pe care ocupantii chinezi au transformat-o, dintr-o civilizatie inca vie acum o jumatate de secol si putin, intr-un exponat muzeistic.

In schimb pentru tibetani Potala ramane Potala, unul dintre locurile sacre ale Tibetului si caminul lui Dalai Lama, intruparea divinitatii compasiunii; chiar daca Dalai Lama este refugiat de peste o jumatate de secol in India, asocierea mentala dintre Potala si Dalai Lama ramane foarte puternica pentru tibetani; mult mai puternica decat si-ar dori chinezii. Am vazut pelerini tibetani care se indreptau catre Potala facand prosternari pana la pamant la fiecare pas, in pofida faptului ca veneau pe jos de la distante foarte mari; am vazut tibetani care patrundeau in palatul Potala calcand cu sfiala si respect, ca intr-un templu; si am vazut tibetani multumind cu ochii spre cer ca urcasera pana la capat sirul lung de trepte spre palat, si fericiti ca niste copii ca si-au putut implini visul sa ajunga pana sus, in Potala.



2 comentarii:

  1. Imi doresc sa ajung si eu la Lhasa si as fi ajuns daca trenul din Beijing nu facea 48 de ore. Poate data viitoare, cu avionul...

    RăspundețiȘtergere
  2. poti incerca sa vizitezi Tibetul din Nepal; cica si formalitatile pentru intrare se rezolva mai usor de acolo. iar podisul tibetan merita parcurs cu masina; crede-ma, e ceva de neuitat!

    RăspundețiȘtergere