Bhaktapur: ferestre catre vechiul Nepal

Cine vrea sa cunoasca un colt frumos pastrat din stravechiul Nepal al newarilor si al dinastiei Malla trebuie sa vada neaparat orasul Bhaktapur. Situat la o mica distanta de capitala Kathmandu (15-20 de kilometri), Bhaktapur este faimos atat pentru arhitectura, pietele si templele sale hinduiste, cat si pentru minunatiile in lemn, metal, piatra si mai ales ceramica create de mestesugarii newar, motive suficiente ca sa fie inscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Si nu in ultimul rand, Bhaktapur este cunoscut pentru ferestrele sale minunat lucrate in lemn, pe care le poti vedea peste tot prin vechiul oras si care contribuie din plin la aerul sau atat de aparte.


Numit si Bhadgaon sau Khwopa, Bhaktapur (adica ”Orasul credinciosilor”) este unul din cele trei mari orase ale Vaii Kathmandu, alaturi de Kathmandu si Patan (Lalitpur). Vechi oras al etnicilor newar, cei mai vechi locuitori ai Vaii Kathmandu, Bhaktapur a cunoscut prosperitatea de multa vreme datorita situarii sale pe drumul comercial dintre India si Tibet catre China, iar o bucata de vreme a fost, in a doua jumatate a secolului XV, capitala a vechiului regat nepalez Malla.


Bhaktapur are trei piete superbe, Durbar Square, Taumadhi Square si Dattatreya Square. Prima din ele are exact acelasi nume pe care il au si vechile piete principale din Kathmandu si Patan: Durbar Square. Cu o arhitectura veche de cateva sute de ani si cu o atmosfera de tihna orientala, Durbar Square lasa impresia unei escapade inapoi in timp, undeva in epoca Malla. Aici merita admirat pe indelete asa-zisul Palat al celor 55 de ferestre, construit de catre regele nepalez Jitamitra Malla si terminat in 1697, avand trei etaje cu ferestre din lemn fabulos sculptate, fosta resedinta regala pana in 1769 iar in prezent Muzeu National.





Intre piete este un labirint de stradute inguste si umbroase, marginite de vechi cladiri de caramida si lemn, intesate cu dughene si tarabe in care se vand de toate: papusi nepaleze cu minim patru maini si doua fete (din care una sigur e a lui Ganesha, zeul elefant), ferestre-suvenir sculptate la fel ca cele de la Palatul celor 55 ferestre, ulcioare de lut lucrate la roata chiar in strada, statuete ale miriadelor de zeitati hinduiste (si sunt 330.000 cu totul, daca am retinut corect) si cate si mai cate... Recunosc ca m-am uitat cu multa pofta la niste ferestre-suvenir, lucrate asa frumos de ziceai ca sunt luate de un sfert de ora de pe fatada Palatului; dar noroc ca mi-am adus aminte de proaspat achizitionata nepali madal (toba nepaleza) care urma, oricum, sa imi manace destul spatiu in valiza.






Aproape la fel de frumoasa ca Durbar Square, Taumadhi Square gazduieste templul Nyatapola, o pagoda magnifica pe cinci nivele, inalta de 30 de metri si bogat impodobita cu sculpturi. Templul este dedicat zeitei Lakshmi, zeita hinduista a prosperitatii; insa chipul zeitei este bine ascuns in interiorul sau, unde poate fi vazut numai de catre preoti. Este una din cele mai inalte pagode din Nepal si cel mai inalt templu din toata Valea Kathmandu. Se stie sigur ca a fost ridicat pe parcursul a doar cinci luni, intre 1701 si 1702, de catre regele nepalez Bhupatindra Malla; si totusi a reusit sa reziste cu bine cutremurului (de 8.3 grade!) din anul 1934.




Si merita sa urci pana sus, pe platforma templului Nyatapola, unde sa te asezi sub batranele coloane ale pagodei si sa faci la fel ca zecile de localnici din jur: sa savurezi pe indelete, cu dichis oriental, alunecarea blanda a timpului pe scena aproape nemodificata de secole a Taumadhi Square...




4 comentarii:

  1. He, he, imi aduci aminte de calatoria prin Nepal... de abea astept sa merg acolo la primavara... poate in combinatie cu Bhutan

    RăspundețiȘtergere
  2. atunci te invidiez :)... si mie imi este tare dor de Nepal, dar nu stiu cand voi mai ajunge acolo. si nu cred ca anul viitor.

    Bhutan suna grozav de tentant, da... a propos, cica viza de Bhutan se obtine greu; ei acorda cu totul un numar limitat (mic) de vize turistice. si am auzit ca e o destinatie scumpa.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Natty - la inceput erau un numar limitat de locuri, acum se da la liber... dar e foarte scump. 200 dolari pe zi. Cat despre Nepal, n-am mai fost din 2003, deci e timpul :)

    RăspundețiȘtergere
  4. drum bun sa ai, atunci! si in Nepal, si in Bhutan...

    RăspundețiȘtergere