Swayambhunath, Nepal: ochii lui Buddha

Cocotat in varful unui deal din Valea Kathmandu, la mica distanta de orasul Kathmandu, templul buddhist Swayambhunath este inscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO si este aproape cel mai vechi obiectiv religios din Nepal; stim ca a fost ridicat de catre strabunicul regelui Mānadeva (464–505), pe nume Vṛsadeva, undeva pe la inceputul secolului 5. Este un loc de pelerinaj cu totul aparte pentru buddhistii din Nepal si Tibet: pentru buddhistii din etnia newar (cei mai vechi locuitori ai Vaii Kathmandu) este cel mai important dintre locurile de pelerinaj buddhiste, in timp ce pentru buddhistii tibetani este al doilea ca importanta, dupa templul Boudhanath.


Desi Swayambhunath este un templu buddhist, el este in mod traditional venerat si de catre credinciosii hinduisti; desi noi am numi asta o bizarerie asiatica de neinteles, nu e nimic altceva decat inca o dovada ca toleranta este la ea acasa in spatiul atat de divers al subcontinentului indian.

Drumul pana in varful dealului pe care se afla templul este in trepte; urcusul nu este deloc usor, si se spune ca sunt exact 365 de trepte pana sus. Swayambhunath fiind numit si Templul Maimutelor, maimutele misuna peste tot prin zona templului, pandind sa primeasca ori sa fure ceva de mancare; sunt considerate sfinte, asa ca nimeni nu se gandeste sa le faca vreun rau.

Sus pe varful dealului se afla un complex de temple si altare, din care unele sunt foarte vechi, din perioada dinastiei Licchavi, care a domnit in Valea Kathmandu undeva intre 400 si 750; iar in mijlocul complexului se afla o stupa, compusa dintr-un dom la baza si o structura cubica deasupra, pe care sunt infatisati giganticii ochi ai lui Buddha privind cu intelepciune si compasiune catre cele patru puncte cardinale ale lumii.

Sunt patru perechi de asemenea ochi ai lui Buddha, cate unul pentru fiecare punct cardinal. Intre fiecare pereche de ochi este ceva ce ar putea trece drept nas, dar este cuvantul “unitate”, scris in limba nepaleza, iar deasupra fiecarei perechi de ochi este un al treilea ochi: ochiul vederii interioare.

Imaginea ochilor gigantici ai lui Buddha privind in cele patru zari de pe stupa din Swayambhunath este aproape o emblema nationala a Nepalului, asa ca o gasesti inscrisa pe mai toate suvenirurile turistice din Kathmandu; iar ochii lui Buddha sunt, totodata, unul dintre simbolurile favorite ale buddhismului de oriunde: am vazut ochii lui Buddha infatisati si pe zidurile unei stupa din Tibetul stapanit de chinezi, dar si pe tricourile pentru turisti vandute in Dharamshala din India, capitala Tibetului in exil si a lui Dalai Lama.

In fiecare dimineata, inainte de rasaritul soarelui, sute de pelerini buddhisti si hinduisti urca cele 365 de trepte pana in varful dealului pe care e cocotat templul, iar apoi inconjoara de mai multe ori stupa centrala.

Iar ochii lui Buddha privesc, cu intelepciune si compasiune, catre cele patru puncte cardinale ale lumii. Fara sa vada religii, sau rase, sau etnii diferite, ci doar pelerini urcand cu greu cele 365 de trepte.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu