Arad: Mica Viena de pe Mures (2)

Povesteam recent ca Aradul, Mica Viena de pe Mures, este un oras cu mult mai interesant decat pare la prima vedere: este unul din cele mai vechi orase ale Romaniei si orasul in care a fost pregatita Marea Unire din 1918; iar Cetatea Aradului a fost una dintre cele mai mari inchisori ale imperiului habsburgic. Astazi voi continua sa fiu turist acasa si sa povestesc despre Arad; veti vedea, sunt multe, multe de povestit…


De ce Aradului i se spune Mica Viena

Asa cum promiteam in prima parte a postarii despre Arad, intai voi explica de ce Aradului i se spune Mica Viena; pentru ca sa recunoastem cinstit, Mica Viena este un titlu nobiliar cu totul aparte pentru orice oras, asa ca el merita toata atentia.

Greu de zis, daca nu imposibil, cand a inceput sa i se spuna Mica Viena, si nici cine a fost primul care a numit Aradul astfel. Este posibil ca “vinovatul” sa fi fost marele istoric Nicolae Iorga, care a vizitat Aradul in 1906, laudandu-l deschis si comparandu-l cu Viena.

Pentru a fi onest cu cititorii acestor randuri trebuie sa recunosc ca exista mai multe orase europene care au aceeasi porecla, Mica Viena sau Klein Wien. Majoritatea acestora au fost pana in 1918 pe teritoriul imperiului austro-ungar, astfel ca este usor de explicat asemanarea lor cu fosta capitala imperiala: Cernăuţi (Chernivtsi) si Lvov (Lviv) din Ucraina, Varaždin din nordul Croatiei si Bielsko-Biała din sudul Poloniei; in mod surprinzator, exista si un oras care nu a avut nimic de-a face cu imperiul habsburgic ori cel austro-ungar, si care totusi are porecla de Mica Viena: orasul Ruse din nordul Bulgariei, la doi pasi de Giurgiul nostru; iar pe teritoriul Romaniei exista doua orase la care li se spune Mica Viena; ambele au facut parte din imperiul habsburgic si apoi din dualismul austro-ungar, se afla la mica distanta unul de altul si sunt rivale infocate: Arad si Timisoara. Asa ca le putem spune, pentru a le diferentia pasnic, Mica Viena de pe Mures si Mica Viena de pe Bega.

S-a spus ca porecla de Mica Viena pe care au aceste sapte orase se datoreaza arhitecturii baroce care ar predomina in ele, si care ar aduce foarte mult cu cea din Viena. Habar nu am daca e adevarat in cazul oraselor Cernăuţi, Lvov, Varaždin, Bielsko-Biała si Ruse, pe care nu le-am vizitat; insa asa cum spuneam deja Aradul este orasul in care mi-am petrecut primii 17 ani din viata, in timp ce Timisoara este orasul in care mi-am petrecut urmatorii doi ani, asa ca pot spune linistit ca nu barocul este predominanta arhitecturala a acestor orase; dimpotriva, sunt o gramada de stiluri arhitectonice in Arad si Timisoara: baroc, neobaroc, eclectic, renascentist, neoclasic, neogotic si Wiener Seccession.


Mult mai plauzibil ar fi ca alura vieneza al Aradului sa se datoreze, in primul rand, marelui numar de cladiri vechi si impunatoare pe care le gasesti la tot pasul prin Mica Viena de pe Mures: lista monumentelor istorice din Arad cuprinde peste 100 de cladiri din sec. XIX si inceputul sec. XX, inscrise in Patrimoniul cultural national al Romaniei. In al doilea rand, la look-ul vienez al Aradului trebuie sa fi contribuit decisiv si aspectul oarecum rece, ordonat si germanic pe care il are Mica Viena de pe Mures: centrul orasului este dominat de un bulevard drept si lat (Bulevardul Revolutiei), flancat pe ambele parti de cladiri monumentale; intr-adevar, impresia de ordine germanica cu accente boeme si nu barocul imi pare a fi ceea ce au in comun Viena si Arad.

Oricum, austriecii de astazi par incantati de Arad, daca ne luam dupa articolul publicatiei austriece “Die Presse”, in care Aradul este descris ca „un loc in care farmecul unei Austrii de altadata se imbina cu o viata de noapte animata, un oras incarcat de istorie“; de ce? pentru ca “orice austriac se poate simti la Arad ca acasa, ori se poate intoarce in timp, intr-o Austrie imperiala, undeva inainte de Primul Razboi Mondial”.


Aradul si secesiunea vieneza

Un alt punct comun intre Viena si Arad este faptul ca si in Mica Viena de pe Mures poti gasi cladiri ridicate in stilul arhitectonic al secesiunii vieneze (Wiener Seccession); constituita ca sucursala vieneza a miscarii artistice Art Nouveau de la inceputul sec. 20, Wiener Seccession a fost coordonata in Viena de marele pictor Gustav Klimt, pe care, asa cum aratam intr-o postare recenta, Viena il sarbatoreste chiar anul acesta.

A propos, Art Nouveau si versiunea sa austriaca Wiener Seccession sunt inrudite ideologic cu miscarea artistica Modernista din Barcelona, din care a facut parte si faimosul Antoni Gaudi. Asa ca asemanarile stilistice dintre cladirile Wiener Seccession si unele constructii gaudiene nu sunt deloc intamplatoare: ambele curente aveau drept idei centrale despartirea (“secesiunea”) de trecutul artistic al curentelor conventionale si innoirea artistica profunda.


In Romania exista doar cateva orase care au cladiri cu arhitectura Wiener Seccession, si toate sunt in Transilvania: Cluj, Turda, Timisoara, Oradea si Arad. Iar in Arad merita vazute doua vestigii ale secesiunii vieneze: Palatul Szantay, construit in 1911, si mai ales Palatul Bohus, datand din anii 1910-1913.


Cele patru orase Arad de pe harta lumii

Cand am inceput sa scriu postarea despre Arad am avut impresia ca imi va fi foarte usor sa fac asta si ca voi finaliza repede, dintr-un singur foc; insa dupa ce am inceput documentarea am fost inspaimantat de cantitatea de informatie stransa si am inteles ca pana la urma va rezulta un mic serial. Asa ca pentru astazi ma opresc aici, urmand sa revin cat mai repede cu ultima postare despre Arad, in care voi povesti (in final!) ce se poate vedea in Mica Viena de pe Mures. Iar azi mai am de spus un singur lucru, pe care sunt sigur ca foarte putini il stiu:

In lume exista mai multe orase cu exact acelasi nume, Arad. Exista un orasel Arad in insula Muharraq din minusculul stat insular arab din Golful Persic, Bahrain; exista un oras Arad (si un district intins cu acelasi nume) si de cealalta parte a Golfului Persic, in provincia Fars din Iran; insa cel mai cunoscut Arad - in afara de Mica Viena de pe Mures, evident - este orasul Arad din Israel, asezat in coltul nord-estic al Districtului Sudic din Israel, la mica distanta de granita cu Iordania. Iata asadar nu mai putin de patru orase cu numele de Arad pe harta lumii! Deci sa fie limpede care este legatura dintre Romania, Israel, Iran si Bahrain: orasul Arad. Bine?


p.s.: s-ar putea sa iti placa si:
- Arad: Mica Viena de pe Mures (3).

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. eee, asta imi scapase! asta fiind cea mai buna dovada ca nimeni nu e perfect, nici macar eu :)

      multumesc pentru atentionare!

      Ștergere