Coridorul Siliguri, din Bengal: The Chicken's Neck

Dupa ce am parasit Istanbulul iata-ma din nou pornit la drum catre Seven Sisters Land, nord-estul indepartat si tribal al Indiei. Ma indrept intr-acolo fara nicio graba, asa ca voi mai face cateva escale prin tinuturile himalayene indiene invecinate cu Nepal, Bhutan si Bangladesh; imi era un dor grozav sa vad iar Himalaya, chiar daca probabil in aceasta calatorie nu voi apuca sa si urc in munti la vreo inaltime care sa merite povestita; una peste alta, iata-ma facand deja prima escala in Darjeeling, numita si Queen of the Hills, Regina Dealurilor.


Istanbul, altfel

Inalta poarta, orasul sultanilor otomani, al palatelor orientale si al moscheilor, poarta orientului, orasul de pe doua continente: acestea sunt cateva din stereotipurile cu care este abordat indeobste Istanbulul, metropola Turciei; asa ca m-am decis sa il vad cu alti ochi decat cei cu care este vazut de obicei: de pe apa. Fiind intins de-a lungul Bosforului, stramtoarea dintre Europa si Asia, Istabulul are o fateta maritima despre care sunt foarte multe de povestit. Si nici nu mi-a fost deloc greu sa-l vad in acest fel, pentru ca locul meu favorit in Istanbul nu este nici palatul Topkapı si nici Sfinta Sofia, ci cheiul Eminönü cu podul Galata de peste Cornul de Aur.


Marea noastra, altfel (5)

Punct si de la capat. Tocmai ce m-am intors acasa, lasand in urma cea mai frumoasa plaja din Romania si catunul de pescari de langa ea; iar de rasaritul de soare de acolo sigur imi va fi dor; poate cineva sa spuna ca nu am dreptate?


Dar se zice ca cea mai frumoasa calatorie este intotdeauna urmatoarea. Asa ca maine dimineata imi voi abandona melancoliile litorale si voi pleca in cea mai frumoasa calatorie; de data asta destinatia este Seven Sisters Land; stie cineva unde este?

Marea noastra, altfel (4)

In locul meu favorit de pe litoralul Marii Negre rasaritul de soare este fabulos; asa ca astazi voi scrie doar cateva cuvinte despre un rasarit de soare pe marea noastra, altfel; nici nu este mare lucru de zis, daca ma gandesc bine: un rasarit de soare trebuie vazut, nu povestit.


Marea noastra, altfel (3)

Am revenit in locul meu favorit de pe litoralul Marii Negre: acolo unde marea noastra este altfel, cu totul altfel fata de cum o stim deja din Mamaia sau Eforie; si nici macar nu iti vine sa crezi ca locul acesta se afla pe malul marii noastre.


Inca un motiv sa vezi cetatea Rasnov: Festivalul de Film Istoric Rasnov 2012

Astazi tocmai incepe la Rasnov a patra editie a Festivalului de Film Istoric: timp de peste 70 de ore vor fi proiectii a vreo 40 de filme documentare si de fictiune romanesti si internationale, expozitii, concerte, targ de carte, discutii cu actori, regizori si istorici. Festivalul va tine pana in 19 august, iar proiectiile vor fi taman in Gradina Cetatii; asa ca dupa-amiaza asta cand termini slujba ia-ti rucsacul, familia, catelul, camera foto si ce mai ai tu de luat si da o fuga pana la Rasnov.


Sicilia, mini-ghid ici-colo

Temple antice grecesti, catedrale si castele arabo-normande, orasele baroce, metropole moderne ca Palermo si Catania, locuri idilice pentru a pierde vremea ca Taormina si Cefalu, plaje, insule si peisaje care iti taie rasuflarea, mancaruri incantatoare si vinuri de neuitat; asta e tot? nu, pentru ca eram gata sa uit de Muntele Etna, cel mai inalt vulcan activ din Europa (3.329 metri) si unul din cei mai activi vulcani din lume; pe toate acestea le poti gasi in Sicilia, si nici macar nu sunt singurele ei daruri: mai are inca multe altele…

Cefalù