Sicilia: Catania

Orasul Negru: asa i se mai spune Cataniei, din cauza tufului vulcanic de culoare cenusie din care sunt construite o buna parte din cladirile sale; este orasul cel mai important din jumatatea estica a Siciliei si al doilea oras al insulei, dupa Palermo, iar definitorie pentru Catania este vecinatatea sa cu unul dintre ultimii vulcani activi ai Europei: vulcanul Etna.


Asezata la poalele vulcanului Etna, Catania si Etna au un lung si agitat trecut comun, in care de mai multe ori Etna a invadat orasul cu rauri de lava incinsa ori cu nori de cenusa, in timp ce locuitorii orasului si-au construit nenumarate cladiri cu piatra vulcanica luata de-a lungul secolelor de pe versantii Etnei; asa ca intre Catania si Etna pare a fi o relatie de dependenta reciproca, ca intre doi vecini de apartament care nu au unde se muta separat; desi este evident ca pentru oras este o vecinatate cat se poate de periculoasa, Catania pare sa se fi obisnuit cu Etna asa cum se obisnuieste un dresor cu tigrul sau: stie bine ca intr-o zi tigrul l-ar putea ucide dintr-o singura lovitura, dar spera ca asta nu se va intampla niciodata...


Simbolul Cataniei este u Liotru sau Fontana dell'Elefante, ridicata in 1736 de Giovanni Battista Vaccarini: statuia unui elefant din lava inchisa la culoare, purtand in spate un obelisc egiptean. Legenda spune ca initial Vaccarini lasase elefantul de sex indefinit, ceea ce pentru barbatii din Catania a insemnat un afront la adresa virilitatii lor siciliene; asa ca Vaccarini ar fi adaugat si testicule elefantului, pentru calmarea machoismului local. Oricum, in zilele noastre locuitorii Cataniei sunt foarte mandri de elefantul lor, de unde rezulta fara dubii ca are tot ce-i trebuie unui mascul din partile locului.

Catania are vestigii antice (grecesti si mai ales romane, cum ar fi teatrul roman, Odeonul, amfiteatrul, forumul, apeductele, basilicile si mai multe terme), insa orasul a fost de mai multe ori distrus de eruptii ale vulcanului Etna ori de cutremure, asa ca aspectul de azi al orasului este baroc si a fost decis prin refacerea Cataniei dupa cutremurul din 1693; pentru Catania baroca sunt reprezentative Piazza Duomo - piata centrala a orasului, in care se afla Duomo si u Liotru, si palatele baroce de pe Via Cruciferi, Catania fiind inscrisa pe lista patrimoniului UNESCO, laolalta cu Noto si cu alte sase orasele baroce din Val di Noto si imprejurimi; iar Catania medievala poate fi regasita in Castello Ursino, ridicat pentru prima data pe la 1250 si ulterior refacut de mai multe ori: fosta resedinta regala, sediu de parlament si apoi inchisoare, Castello Ursino este astazi muzeu.




La doar 9 kilometri de Catania, in suburbiile acesteia, se afla Aci Castello, numit in limba siciliana Jaci Casteḍḍu; astazi muzeu, castelul a fost construit de normanzi intre 1076 si 1081, pe fundatiile unei mai vechi fortificatii bizantine din secolul 7; la poalele castelului se afla plaja de la Aci Trezza, foarte cautata pe durata verii, avand in larg trei insule spectaculoase, cu forme de coloane; sunt numite de localnici Isole dei ciclopi (insulele ciclopilor) iar legenda locala le pune in legatura directa cu Ulise si cu Odiseea. Iar putin mai la nord de Aci Trezza se afla oraselul Acireale (Jaciriali in siciliana), vestit pentru frumoasele sale biserici: Basilica San Pietro in stil neo-gotic, Basilica San Sebastian in stil baroc sicilian si catedrala din Acireale, datand din secolul 17.

3 comentarii:

  1. Frumos materialul, dar trebuie facuta o corectura.
    Stuf vulcanic nu exista, poate tuf vulcanic.
    Oricum, roca de constructie specifica Cataniei nu este tuful, ci bazaltul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, am corectat in tuf! cat despre bazalt, urmeaza sa verific de unde am luat eu informatia cu materialul Cataniei, pentru ca sigur e de undeva :)

      Ștergere
    2. Plec eu acum si va spun la intoarcere care e roca specifica zonei

      Ștergere