Sicilia: Erice

In oraselul sicilian Erice am ajuns intr-o zi cu nori vineti si cu vant suierator; parea ca izbucneste o furtuna din clipa in clipa, eram obosit si ma simteam tentat sa imi reduc la minim plimbarea prin vechiul orasel cu strazi inguste si ziduri cenusii de piatra, ca sa ma retrag cat mai repede intr-o carciumioara din aceea medievala; m-am convins cu greu sa nu fac asta, dar a meritat.


Erice este in coltul de nord-vest al Siciliei, la o distanta mica de tarmul Marii Tireniene dar fara sa aiba acces direct la aceasta datorita inaltimii la care e situat: la 750 de metri inaltime deasupra nivelului marii, pe varful Muntelui Erice si practic deasupra orasului-port Trapani. Stiu, o inaltime de doar 750 de metri este departe de a fi una mare, insa ea este atinsa brusc, fara multe menajamente, dupa ce drumul plecat de pe tarmul marii urca serpuind abrupt pe coastele superbe ale Muntelui Erice. Una peste alta, panorama din Erice a orasului Trapani si a marii este cu adevarat spectaculoasa: in zilele senine se vede pana hat departe, spre Africa, Erice avand o perspectiva excelenta catre stramtoarea Siciliei, care desparte coltul nord-estic al Tunisiei de coltul nord-vestic al Siciliei si Marea Tireniana de Marea Mediterana.


Primul lucru ce sare in ochi in Erice este Castello di Venere, un stravechi castel normand cocotat pe o stanca abrupta de pe Muntele Erice. Vestigiile zidurilor normande inconjoara ruinele unui templu antic inchinat zeitei Venus Erycina, in timp ce pietre luate din templu au fost folosite pentru ridicarea castelului: asa ca simbioza dintre vestigiile antice ramase de la elimi si greci si cele medievale de sorginte normanda este completa. Templul zeitei Venus Erycina era faimos in antichitate (cand asezarea greaca se numea Eryx), si era atat de masiv incat era vizibil de pe mare si adesea era luat ca reper de orientare de catre marinarii antichitatii.



Apoi este de vazut vechiul oras medieval Erice, cu cladiri din piatra alba, stradute stramte pavate cu piatra si ulite in trepte, incantator cu aerul sau feudal; in care merita remarcata catedrala din Erice, Chiesa Madre: o bijuterie arhitectonica in stil romanic cu turn-fortareata, veche de circa un mileniu.

Una peste alta Erice pare a fi un mic muzeu de istorie in aer liber; asa ca in afara ruinelor antice de ramase de la elimi si greci si a celor medievale de la normanzi mai poti vedea si ceva vestigii feniciene si romane.

Asa cum spuneam mai sus, la poalele Muntelui Erice se afla Trapani, un oras port insufletit avand si el o vechime demna de respect: infiintat in antichitate de catre elimi, a inflorit sub stapanirea fenicienilor iar pe urma a fost folosit drept principalul port sicilian de pe ruta maritima dintre Sicilia si Spania; era o ruta foarte importanta pentru Sicilia, daca tinem cont ca Aragonul si apoi Spania au stapanit insula intre secolele 14 si 19: nu mai putin de jumatate de mileniu. La mica distanta de Trapani se afla campurile de sare marina cunoscute sub numele de Riserva Saline de Trapani, presarate cu mori si cu gramezi albe de sare; din Trapani se pot lua nave cu care in vreo 20 de minute se ajunge in Favignana din Insulele Egadi; la mica distanta inspre sud sunt vestigiile antice de la Selinunte iar catre est, spre interiorul insulei, sunt vestigiile antice de la Segesta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu