Sicilia: Segesta

Daca vrei sa vezi unul dintre cele mai perfecte temple dorice construite vreodata trebuie sa mergi nu in Grecia ori in vestul Anatoliei, ci in nord-vestul Siciliei, la Segesta. Si vazand acest templu vei intelege unul dintre motivele pentru care Siciliei i se spunea in antichitate Magna Graecia - Grecia Mare.


Acum vreo doua milenii si jumatate Segesta era un centru de putere ale elimilor, unul dintre vechile popoare care a populat Sicilia inainte de venirea grecilor, fenicienilor si a romanilor. Este foarte probabil ca elimii din Segesta au trait impreuna cu colonisti greci, astfel ca in decursul timpului s-au grecizat; oricum, Segesta este cu totul neobisnuita prin faptul ca avea templu grecesc desi nu a avut niciodata o populatie majoritar greceasca, fiind locul perfect pentru a putea observa vestigiile simbiozei antice dintre elimi si greci.

Segesta s-a aflat intr-un etern conflict cu colonia greceasca Selinunte, aflata la mica distanta spre sud; asa ca au purtat razboaie in 580-576 i.e.n. si in 454 i.e.n.; iar Segesta nu s-a s-a sfiit sa cheme in ajutor impotriva Selinunte atat Atena, provocand dezastruoasa expeditie ateniana in Sicilia din 415-413 i.e.n., cat si Cartagina fenicienilor stabiliti in Tunisia de azi; expeditia cartagineza impotriva Selinunte a condus la distrugerea acesteia in 409 i.e.n., insa ramanand in continuare aliata cartaginezilor Segesta a fost la randul ei distrusa in 307 i.e.n. de catre Agathocles, tiranul coloniei grecesti Syracusa, din estul Siciliei; reconstruita ulterior, Segesta a ajuns sub dominatia romanilor, cu care au dus-o bine datorita legendei ca elimii si romanii au aceeasi origine, din Troia; insa undeva prin secolul 5 e.n. (cand deja avea mai bine de un mileniu de istorie) Segesta a fost distrusa de vandalii germanici; de aceasta data nu a mai fost niciodata reconstruita, iar locuitorii Segestei s-au mutat in oraselul port Castellamare del Golfo, aflat la mica distanta spre nord.

Ruinele orasului antic Segesta se afla pe Monte Barbaro, o inaltime aflata la 350 de metri deasupra marii, cu vedere catre Golfo di Castellamare si Trapani; tot acolo se afla si teatrul antic grec, utilizat pentru spectacole chiar si in zilele noastre; iar uriasul templu doric care a adus faima Segestei (ridicat in anul 420 i.e.n. si neobisnuit de bine conservat, desi probabil ca nu a fost terminat de constructorii sai) este pe o colina vecina, intr-un cadru natural superb, cu coline inverzite si plin de pace.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu