Srinagar: Venetia Indiei (1)

Am plecat din Leh undeva pe la 5 dupa-amiaza, intr-un shared jeep, avand drept tovarasi de calatorie trei tineri din Brazilia si patru localnici. In prima parte a drumului am strabatut trecatorile himalayene Fotu-La, de 4108 metri inaltime, si Namika-La, de 3700 de metri. Am trecut apoi prin Kargil, punctul cel mai nordic al calatoriei mele: Kargil este majoritar musulman, intrucat populatiile Burig si Balti, de origine tibetana, au trecut in masa de la buddhism la islamism, undeva prin secolul 16; si nu pot sa nu ma intreb, oare chiar de buna-voie si nesiliti de nimeni au facut asta?!...


Apoi am strabatut Dras, o mica asezare ce are reputatia de a fi pe locul doi in topul celor mai reci locuri populate din lume, dupa Siberia, cu temperaturi ce coboara pana la −45 °C. Iar catre dimineata am traversat iarasi marele masiv himalayan, prin pasul Zoji-La, care desi are o altitudine de numai 3528 de metri este extrem de spectaculos: pentru vreo jumatate de ora drumul ingust a trecut pe serpentine uriase, pe langa prapastii la care uneori de-abia daca le puteai zari fundul; ce pacat ca lumina mult prea slaba nu imi lasa nicio sansa sa fac vreo fotografie... Si dupa o calatorie lunga (434 de kilometri) si friguroasa, insa pe un drum relativ bun (mai putin portiunile pe unde indienii uitasera sa asfalteze il ori sa il lateasca pentru doua benzi), am ajuns in Kashmir.


Prima schimbare vizibila a fost schimbarea peisajului: culmile golase ramasesera in urma, iar in locul lor drumul era flancat de inaltimi impadurite. Era iarba verde peste tot, iar aerul era umed. Asezarile erau una dupa alta, curate si ordonate, cu gradinile si campurile exemplar lucrate si cu un aer de prosperitate pe care nu il vezi des prin India. Au disparut si cladirile cu acoperis plat tipice Tibetului, vaii Spiti si Ladakh-ului, iar casele de aici au obisnuitele acoperisuri inalte, in doua ape. Si portul localnicilor era cu totul altul: mai toti barbatii au barbi, si poarta camasi lungi pana la genunchi, veste deasupra camasilor si fesuri; iar dimineata, cand inca e racoare, poarta deasupra si o haina lunga si larga. E limpede ca am lasat in urma arealul buddhist al Ladakh-ului si am trecut “frontiera” religioasa intr-o alta lume: cea islamica; pentru ca majoritate covarsitoare a localnicilor din valea Kashmir sunt musulmani.

Undeva pe la ora 9 dimineata am ajuns in Srinagar, capitala vaii Kashmir si a statului indian Jammu and Kashmir. Auzisem deja despre faptul ca lacul Dal este marea atractie a Srinagar-ului, dar nu ma asteptam deloc la ceea ce am gasit aici. O puzderie de houseboats, "case plutitoare" pentru turisti, acopera lacul Dal si lacurile mai mici legate de acesta; sunt construite din lemn decorat cu motive traditionale kashmiriene, si creeaza un tablou incantator: o Venetie a Indiei.


Echivalentul local al gondolelor venetiene se numeste aici shikara: barci lungi si zvelte, cu palanchin viu colorat deasupra, conduse de barcagii asezati la prora. Venetia Indiei are si canale, pe care aluneca usor barcile; sunt marginite de locuinte lacustre ale localnicilor, de magazine pe apa si de ateliere plutitoare si mici fabricute de produse locale: un mic orasel plutitor se ascunde in mijlocul lacului Dal, dincolo de randurile exterioare de houseboats. Exista si locuri pe lacul Dal care aduc cu cele din Delta noastra: floating gardens, adica insulite plutitoare de vegetatie de balta, la care la noi in Delta li se spune simplu plauri, si ochiuri de apa complet acoperite de covorul de frunze al nuferilor. Iar Venetia Indiei este inconjurata de inaltimile inverzite ale muntilor Pir Panjal, unul dintre lanturile himalayene.

Toate aceste houseboats au un nume scris mare pe fronton, care de care mai pompos; iar multe din ele contin cuvantul “Palace” in acest nume: sa nu existe dubii; si imi placea la nebunie o houseboat care se numea simplu si modest New Taj Mahal... Mi-am gasit si eu cazare intr-o asemenea houseboat, tinuta de o familie de localnici kashmirieni; e botezata extrem de rezonabil Raja`s Garden, care inseamna Gradina Rajah-ului, sau Gradina Regelui; e confortabila si cu toate utilitatile, la care se adauga privelistea idilica a unuia dintre canalele lacului.

Din cand in cand apare langa houseboat-ul in care stau cate o shikara incarcata cu alimente ori cu alte marfuri; iar barcagiul se opreste langa scara-debarcader si ne imbie sa cumparam ceva. Tocmai ce am fost abordat dintr-o asemenea shikara-magazin, acum trei minute, de catre un vanzator de pietre pretioase si bijuterii. Cum spunea Tariq, unul dintre fratii care administreaza houseboat-ul: aici nu e nevoie sa te duci tu la magazin, vine magazinul la tineO parte buna din orasul Srinagar traieste, lucreaza si face comert pe lacul Dal si pe lacurile mai mici legate de Dal, asa cum si Venetia traieste pe canelele lagunei venetiene. Iar un kashmirian imi spunea simplu ca daca lacul Dal nu ar fi nici Srinagar nu ar mai fi.

Este multa pace aici, pe canalele lacului Dal, iar deasupra orasului pluteste lin chemarea la rugaciune a muezinilor, cantata din minaretele nenumaratelor moschei ale Srinagar-ului: in Srinagar se simte limpede aerul de orient, de O mie si una de nopti.


p.s.: s-ar putea sa iti placa si Srinagar: Venetia Indiei (2).

7 comentarii:

  1. 1001 si una de nopti? Ai gasit si pe Sheherezada?

    RăspundețiȘtergere
  2. crezi ca e asa greu sa gasesti o persoana de sex feminin care sa stie sa spuna povesti lungi si frumoase?

    RăspundețiȘtergere
  3. ha ha ha. lungi cu siguranta, frumoase....nu bag mana -n foc :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  4. corect! povestile sunt ori lungi, ori frumoase:
    cele lungi sunt pentru oameni insurati; iar cele frumoase, pentru ceilalti :)

    RăspundețiȘtergere
  5. In sufletul si mintea mea nu pot asocia imaginea de frumusete unica si atat de spectaculoasa a Himalayei decat cu sunetele specifice manastirilor budiste! ... si nu-mi pot imagina moschei, minarete, chemarea la rugaciune a muezinilor, ca facand parte din pitorescul himalayan, desi asta-i purul adevar acolo! ... poate voi ajunge si eu pe taramurile acelea, desi asa se prevedea in urma cu vreo trei ani, n-a fost sa fie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si totusi Himalaya are de toate: manastiri buddhiste, temple hinduiste, gurudwaras sikh si moschei :)

      iar cand va veni timpul, vei vedea si Kashmir! fara indloiala...

      Ștergere
  6. ei, sigur ca Himalaya are de toate (... Shimla are o superba catedrala catolica sau in aceeasi curte sunt temple si hinduse si budiste cum e in Kalpa, etc.), dar pentru sufletul meu armonia perfecta din aceasta gradina cereasca este cu muzicalitatea atmosferei manastirilor budiste.

    RăspundețiȘtergere