Albastru de Jurilovca

Le-am vazut in Muzeul Satului din Bucuresti, si de indata mi-au atras atentia: niste ferestre de lemn vopsite vadit neconventional intr-un albastru viu, cu tenta de indigo; apartin unei case de lipoveni aduse din comuna dobrogeana Jurilovca, veche de prin 1898.


Ferestrele acestea atat de albastre mi-au adus aminte de o calatorie prin Jurilovca, acum ceva vreme; asezata pe malul lacului Golovita, la mica distanta de intrarea in marele lac Razim, Jurilovca este cea mai sudica asezare a rusilor lipoveni si totodata extremitatea sudica a Deltei Dunarii. Asa cum scriam intr-o postare mai veche, din Jurilovca se pot vizita Gura Portitei, unul din putinele locuri de pe litoral de care imi amintesc cu placere, si Capul Dolosman cu ruinele vechii cetati grecesti Orgame (Argamum), infiintata tocmai prin sec. VII i.e.n. si creditata ca prima asezare din Romania mentionata intr-un izvor scris din antichitate.

Oricum, ferestrele albastre (ori avand macar chenare albastre) si motivele decorative albastre sunt tipice caselor traditionale ale lipovenilor, asa ca pot fi vazute si astazi in satele din Delta Dunarii. Un albastru atat de aparte incat mi se pare foarte nimerit sa ii spun simplu albastru de Jurilovca
.





4 comentarii:

  1. Mai bine nici că puteai să-i spui... Uite că n-am ajuns niciodată în Jurilovca şi am auzit atâtea lucruri faine despre acel loc.

    Fotografiile sunt făcute la Muzeul Satului? Sunt tentată să cred că ai nimerit imediat după ce au mai dat un strat de vopsea pe ferestre... Este năucitor albastrul ăsta de Jurilovca! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. da, pozele sunt facute la Muzeul Satului, insa nu prea as crede ca era imediat dupa vopsire; pentru ca cel putin in ultima poza se vede ca vopseaua e putin scorojita.
    oricum, cand vei merge in Jurilovca sau in alte locuri din Delta vei putea vedea case cu ferestre si chenare in acelasi albastru viu; este un decor domestic tipic lipovenesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. NU CRED CA O SA GASITI O CULARE ASA ALBASTRA IN JURILOVCA CRED CA EXAGERATI PREDOMINA IN GENERAL ALBASTRU SPRE BLEU NU CULOAREA ASTA URITA

    RăspundețiȘtergere
  4. intotdeauna mi-au placut mesajele cu majuscule :)

    nu stiu cu ce exagerez, dar am o singura solutie sa aflu: o sa fac un drum la Jurilovca; undeva in primavara-vara, sper; si promit sa ma intorc cu poze, indiferent ce culori vor fi in ele.

    ok?

    RăspundețiȘtergere