Cazul ColonHelp: Zenyth versus wordpress, sau Zenyth versus blogosferă?

Acum câteva săptămâni am dat peste o știre neobișnuită: Automattic Inc., nimeni altul decât deţinătorul platformei de blogging wordpress.com, era dat în judecată în România de către Zenyth Pharmaceuticals, deţinătorul drepturilor asupra produsului ColonHelp, pentru închiderea blogului Insula Îndoielii pe care apăruseră postări ce contestau eficacitatea Colon Help; m-am amuzat (e clar, românii au talent!...), am postat link-ul știrii pe facebook, să se amuze și alţii, după care mi-am propus să aflu mai multe despre acest caz imediat ce voi putea, având în vedere că speţa îmi făcea cu ochiul și ca blogger și ca avocat; iar astăzi am trecut prin sala de judecată în care era acest proces, așa că iată mai jos câteva impresii (aproape) la cald despre ce am văzut acolo.


Ce știam până azi: un mic război între ColonHelp și Insula Îndoielii

Pe scurt, Automattic Inc. adică wordpress.com a fost chemat în judecată de Zenyth Pharmaceuticals, proprietarul ColonHelp, având în vedere că blogul Insula Îndoielii este pe platforma wordpress iar wordpress refuzase să dezvăluie identitatea bloggerului cu pricina, cum solicitase Zenyth; sau poate nici măcar wordpress nu cunoaște numele real al bloggerului? foarte posibil... Un tablou excelent al întregii situaţii a fost descris pe chinezu.eu, iar din examinarea sumară a postării incriminate și a celor ulterioare rezultă că bloggerul s-a documentat cu toată bunăvoinţa și seriozitatea înainte de a scrie despre ColonHelp; care - am uitat să spun - este un “curăţitor intestinal și detoxifiant”, adică un supliment alimentar care ar curăţa colonul.

La judecătoria sectorului 4 există două dosare pe acest subiect, din care azi avea termen cel cu fondul cauzei; al doilea dosar e o cerere de ordonanţă președinţială (în care trebuie să se fi cerut închiderea sau suspendarea blogului ca măsură provizorie, pe termen limitat), iar în el s-a dat deja o soluţie, săptămâna trecută: cererea Zenyth a fost respinsă. Soluţie care mi se pare previzibilă și firească, între noi fie vorba.

Ce am văzut azi: demonstraţii știinţifice versus libertate de exprimare

Avocata Zenyth pregătise un snop impresionant de documente pentru a le depune la dosar: teancul ei hârtii părea să aibă peste 10 centimetri grosime și undeva spre un kilogram greutate, și din câte am reţinut cu ele urmărea să demonstreze într-o manieră știinţifică că argumentele anti ColonHelp din postările de pe Insula Îndoielii sunt eronate și lipsite de orice baze știinţifice.

Avocata Automattic a primit snopul de hârtii de la adversară cu o anumită doză de indiferenţă, răspunzând că nu este cazul să se ia în discuţie dacă argumentele anti ColonHelp sunt lipsite sau nu de baze știinţifice, din moment ce Automattic închide bloguri doar atunci când există hotărâri judecătorești care stabilesc existenţa unor activităţi nelegale prin intermediul acelor bloguri; cu alte cuvinte întâi ar trebui clarificat de către o instanţă judecătorească (și nu de către Automattic) dacă într-adevăr Insula Îndoielii a spus neadevăruri despre ColonHelp, a defăimat etc, și doar după aceea s-ar putea cere închiderea blogului, în baza hotârârii judecătorești care va fi stabilit deja negru pe alb că bloggerul a călcat pe bec; iar în încheiere și-a rezumat foarte sugestiv punctul de vedere: noi nu suntem instanţă de judecată, doamnă președinte!

În alte cuvinte, pentru Zenyth chestiunea esenţială a litigiului ar fi aceea că prin postările de pe Insula Îndoielii s-au afirmat lucruri neadevărate despre ColonHelp, asta urmând să fie demonstrat știinţific printr-o cantitate impresionantă de înscrisuri; pentru Automattic, în schimb, problema esenţială ar fi respectarea libertăţii de exprimare, ce ar presupune închiderea blogului numai după ce instanţa de judecată (și nu Automattic) va fi stabilit încălcarea de către blogger a limitelor rezonabile ale libertăţii de exprimare.

A fi, sau a nu fi poliţai pe Internet?

Asta mi-a adus aminte că acum câţiva ani, când eram avocatul din spatele site-urilor deţinute de Netbridge, Active Soft, Imedia, Infoturism etc, au fost mai multe situaţii în care diverse personaje s-au simţit prejudiciate în diferite moduri de conţinutul postat de unii utilizatori pe site-uri și au cerut pe tonuri imperative să se închidă contul, să se divulge identitatea, să se facă, să se dreagă, etc etc; iar adesea răspunsul meu scris la asemenea solicitări era ceva de genul acesta: “vă rog citiţi termenii și condiţiile de utilizare ale serviciului oferit de site, în care veţi vedea că administratorul site-ului nu are nicio răspundere pentru conţinutul postat de utilizatori; este postat pe răspunderea lor, pe barba lor, iar administratorul site-ului nu e obligat să verifice dacă acel conţinut e bun sau rău pentru un alt alt user ori să ia măsuri”. Uneori discuţiile s-au purtat faţă în faţă, și le-am putut spune oamenilor pe șleau: “chiar dacă ne-am dori să facem asta tot nu am avea cum, pentru că ar însemna un efort logistic uriaș, cu rezultate etern contestate de una din cele două părţi; deci ne pare rău, dar nu avem cum să facem și poliţia Internetului”.

Așa că în cazul ColonHelp aș trece cu vederea feluritele detalii juridice și aș merge la esenţă: avea Automattic obligaţia de a fi poliţaiul platformei wordpress, adică de a verifica dacă Insula Îndoielii a spus sau nu neadevăruri despre ColonHelp? În mod evident, nu. Iar cel ce ar susţine contrariul nu ar avea nici cea mai mică idee despre ce efort juridic uriaș ar presupune asumarea statutului de poliţai al unui site obișnuit, darămite al unei platforme de mărimea wordpress; chiar reducând la absurd (da, juriștii au bunul obicei să facă asta…), dacă Automattic ar fi obligat să fie și poliţai pe wordpress sunt sigur că în cel mult o săptămână s-ar vedea asediat cu un teanc uriaș de solicitări de închidere a unor bloguri de pe wordpress.com pentru felurite motive, mai mult sau mai puţin inventate; platforma wordpress ar deveni un uriaș teren virtual pentru vendete și abuzuri justiţiare iar libertatea de exprimare - ce presupune, într-adevăr, respectarea unor limite rezonabile, dar este și rămâne materia primă de bază a oricărui blogger - ar rămâne doar puţin (puţin de tot) mai mult decât o simplă iluzie.

Iar dacă privești cazul ColonHelp din acest punct de vedere el pare a fi nu doar un caz Zenyth versus wordpress, ci mai degrabă un caz Zenyth versus blogosferă. Nu-i așa?

Nota bene: această postare (și orice episoade viitoare ale acesteia) reprezintă un pamflet, care - ne place sau nu ne place - va trebui tratat ca atare; iar fotografia de mai sus reprezintă un hotel belgian în formă de intestin, care sigur va demonstra știinţific legătura dintre postarea de azi și blogul meu de călătorii…

18 comentarii:

  1. Ma tem ca in zilele noastre libertatea de exprimare oricum este mai mult sau mai putin o iluzie, macar in aceeasi masura in care este si justitia din Romania :-) Rad, eu, rad, da' nu e rasul meu...

    Oricum, absurd caz si mult zgomot pentru nimic impotriva unui blogger care are si el 500 cititori dintre care probabil mai mult de jumatate sunt spalati pe creier si ar folosi si in continuare ColonHelp :-)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie imi place sa cred ca cei care citesc bloguri sunt exact ca si bolnavii care cer a treia opinie: au fost deja la doi doctori renumiti, au primit doua verdicte complet diferite asa ca apeleaza la un al treilea doctor care sa ii ajute, totusi, sa inteleaga ceva util; va sa zica sunt bolnavi, dar se trateaza :)

    asa ca cei 500 de cititori ai bloggerului s-ar putea sa fie putini si buni...

    libertatea de exprimare ramane totusi ceva foarte concret atunci cand nimeni nu iti poate inchide gura sau blogul (adica organul comunicarii :)...) fara sa fi dovedit ca are dreptate sa faca asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. am vazut si eu cazul, si chiar m-am intrebat care e miza. deci care o fi? ca ditamai compania se ia de un blog ca sa ce? ca ala a scris prostii despre produsul lor? nu-i nici primu, nici ultimu, nici singuru.
    si de ce sa-l inchida? asta e riscul. toti avem dreptul la libera exprimare, cu riscul ca unii suntem dusi cu pluta, absurzi etc.(acum fie vorba intre noi multi ar merita sa nu scoata nici pis dar cum ii alegi? cine ii alege? deci nu exista asa ceva)
    si daca tot inchidem pe motive ca mi-a criticat produsul eu as cere desfiintarea unor partide politice ce extremiste (mult mai priculoase decat un blog cu 10 sau 10 000 de cititori)

    RăspundețiȘtergere
  4. buna intrebare, de mare bun simt; din ce am am inteles eu cei din Zenyth erau deranjati ca blogul le strica SEO, imaginea de zana din motoarele de cautare :)

    lumea zice ca a fost o uriasa eroare de PR, si consultantii lor juridici s-au pripit sa indemne la proces cu ditamai wordpress, in incercarea de a se remarca; au reusit :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si tot nu se explica :) oare vor sa creeze un precedent? cert e ca s-au umflat cam tare, sa ia un colon help

      Ștergere
    2. pesemne ca unii care nu prea stiu cu ce se mananca Internetul au socotit ca bloggerul cu pricina va fi o victima usoara si ca vor matura podelele cu el, in doi timpi si trei miscari; asa ca s-au zbarlit la wordpress sa ii dea numele bloggerului, convingandu-l pe wordpress sa isi aduca aminte ca desi poate inchide bloguri, nu e obligat sa o faca; cand wordpress s-a intimidat si rusinat si a zis nu domnii aceia nu au inteles ca e bine sa se opreasca din a infige oistea in gard, si au scos sabia impotriva wordpress, fara sa stie probabil ce este acest wordpress si cam ce forte (online si offline) poate rostogoli un proces cu el; e doar o teorie, evident, dar nu-i asa ca are ceva logica? :)

      Ștergere
  5. @Ioana tu vb ca sa nu taci , presupun ca n-ai intrat pe blog si habar n-ai despre ce scrie acolo .E un blog scris de un om rational, care are MAI MULT de 500 de cititori care nu sunt spalati pe creier si NU utilizeaza tampenii de suplimente dubioase, homeopate sau "energizate cuantic", tocmai de aceea a criticat produsul respectiv
    Dar deh , e greu sa citim intai si apoi sa ne exprimam
    Kitana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e mai putin important numarul de cititori, zic eu; conteaza ce scrie; poate sa aiba si 5 cititori, daca se documenteaza si argumenteaza eu imi scot palaria in fata lui; nimeni nu a avut mii de cititori cand si-a pornit blogul.

      Ștergere
  6. Zenyth nu dispune de studii comparative cu placebo care sa ateste eficienta produsului (sau macar lipsa unor reactii adverse). Marturiile personale nu sint "studii", ci praf in ochi. Si in matze. Si in buzunarele naivilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam tarziu ai aparut in discutia asta, Barcelonico; dar decisa si la obiect, ca de obicei :)

      Ștergere
  7. Chiar sint curioasa de ceea ce se va intimpla mai departe, pentru ca e un vid in reglementarea continutului publicitatii la astfel de produse si pentru ca iarba-praf in discutie e o lectie de marketing. Feelingul meu e ca nu au vrut "se dea internetu' in judecata" de prosti ce sint. Sau poate ii supraestimez?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. publicitatea facuta de ei nu va fi luata in discutie in acest proces; insa daca ei s-ar incapatana mai departe sa infiga oistea in gard ar putea convinge pe cineva sa treaca la contraatac; pentru publicitate inselatoare, de exemplu? hmmm, suna interesant :)

      nu sunt foarte sigur ca inteleg ce numesti "lectie de marketing" in cazul asta; daca te referi la o forma fara fond sau la arta de a vinde praful de pe toba atunci da, inteleg.

      ii supraestimezi :)

      Ștergere
  8. Ma refer la banii pe care i-au facut vinzind iluzii-praf cu 100 eur/kg.


    Barcelonica :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. Finalul e de vis, cand ma intrebam care e legatura spetei cu turismul, mi-ai zis-o :-). Mai am insa o intrebare: cine s-ar caza in hotelul-intestin? Sau care e rostul unui hotel-intestin?!

    RăspundețiȘtergere
  10. cine s-ar caza in el? simplu: oricine si-ar dori o experienta directa, nemijlocita si completa a vietii :)

    RăspundețiȘtergere
  11. dupa cum e raspunsul, e clar ca n-am pus bine intrebarea :-). stiam eu ca mai bine fac research inainte...Intrebarea este de fapt: cine si-ar face un hotel-intestin si pentru cine? care e conceptul de business din spate?

    RăspundețiȘtergere
  12. si eu eram chiar mandru de raspuns :)

    sorry, mi-e teama ca sunt survolat de subtilitatea acestei idei; apreciez originalitatea ei, dar nu m-as caza acolo decat in caz de forta majora :)

    RăspundețiȘtergere