Ani Choying Drolma va cânta la București pe 30 noiembrie

Astăzi am să vă povestesc despre o cântăreaţă cu totul neobișnuită: este călugăriţă buddhistă tibetană, cântă mai mereu cu ochii închiși, de parcă ar medita, iar din banii câștigaţi din cântat nu duce viaţa obișnuită a unei vedete de muzică ci susţine financiar proiecte de binefacere în îndepărtatul Nepal: este Ani Choying Drolma, care sâmbăta aceasta va cânta în București, într-un concert umanitar pentru copiii Nepalului.


Eram în Dharamshala, capitala exilului tibetan și a lui Dalai Lama, când am auzit-o prima oară cântând pe Ani Choying Drolma, și îmi amintesc și acum cât de mult m-a mișcat vocea ei; iar despre povestea ei am aflat mai târziu, când m-am întors în ţară: s-a născut în Kathmandu, capitala Nepalului, dar este de origine tibetană și face parte din numeroasa comunitate a tibetanilor stabiliţi în Nepal după ce chinezii au ocupat Tibetul în 1959. După o copilărie nefericită a fost primită, când avea 13 ani, în mânăstirea buddhistă tibetană Nagi Gompa din Nepal; acolo l-a avut ca îndrumător spiritual pe Tulku Urgyen Rinpoche, un renumit maestru buddhist tibetan, și a rămas lângă acesta până la moartea sa în 1996.

Prin 1994 mânăstirea în care se afla Ani Choying Drolma a fost vizitată de ghitaristul american Steve Tibbetts, care a înregistrat câteva cântece împreună cu tânăra călugăriţă tibetană, după care au pornit într-un mic turneu ca să le cânte împreună; și chiar dacă acea primă înregistrare fusese făcută fără intenţia comercializării cântecele au fost așa de apreciate de cei ce le-au ascultat încât înainte să-și dea seama călugăriţa buddhistă tibetană s-a văzut transformată în cântăreaţă în toată regula. În anii ce au urmat Choying Drolma a cântat prin multe locuri din Asia, Europa și America de Nord, ajungând unul dintre cântăreţii faimoși ai Nepalului; a lansat nu mai puţin de 12 cd-uri, iar cântecele ei au apărut în felurite albume și colaborări precum binecunoscuta "Buddha Bar"; și când vorbești despre muzica tibetană din afara Tibetului este musai să o enumeri și pe Ani Choying Dolma alături de alţi mari cântăreţi tibetani din exil, cum sunt Yungchen Lhamo ori flautistul Nawang Khechog, despre care am povestit mai demult.

Dar ceea ce o face pe Ani Choying Drolma foarte aparte în lumea muzicii este modul în care își cheltuiește banii câștigaţi cu vocea ei minunată: încă din primii ei ani de cântăreaţă, în 1998, a înfiinţat în Nepal o fundaţie, numită Nuns' Welfare Foundation, pentru educarea și îngrijirea de tinere călugăriţe astfel încât mai târziu acestea să fie de folos comunităţii lor. Prima realizare a fundaţiei a fost în 2000, când s-a înfiinţat Arya Tara School: o școală-internat pentru peste 50 de tinere călugăriţe venite din regiuni sărace și îndepărtate din Nepal, Tibet și India, aflată în prezent în mica așezare Pharping din Nepal; iar dacă ești curios cum arată această școală susţinută de Ani Choying Drolma din concerte, vânzări de cd-uri și donaţii poţi arunca un ochi aici și vei fi de două ori câștigat. Apoi în 2007 a înfiinţat Thangka Painting School, în care tinerele călugăriţe urmau să înveţe să picteze thangka, acele minunate picturi religioase tibetane care constituie unul dintre suvenirurile foarte căutate ale călătorilor prin ţinuturile himalayene. Iar în amintirea mamei ei, care murise din cauza unui blocaj al rinichilor, a înfiinţat în 2010, împreună cu un medic nepalez, și Aarogya Foundation, o clinică pentru probleme de rinichi care să asigure îngrijire nepalezilor de rând. Una peste alta îmi este cât se poate de clar că Ani Choying Drolma se ghidează după regula atât de dragă lui Ghandi: fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Iar când e întrebată de ziariști despre importanţa banilor și a faimei în viaţa unei călugăriţe buddhiste tibetane Ani Choying Drolma răspunde că independenţa financiară îţi dă libertate, iar tu poţi folosi această libertate pentru a ajuta umanitatea. Mai e ceva de zis?

Detalii despre concertul de sâmbătă găsești aici, iar mai jos o poţi auzi și tu pentru prima oară pe Ani Choying Drolma…

2 comentarii: