Ce mai lipsea în Leh: Dalai Lama

Aveam de gând să plec în valea Nubra azi, dar soarta a fost împotrivă, şi nu am mai plecat. Şi foarte bine a făcut. De ce? Pentru că astăzi în Leh a fost bucurie mare, grozav de mare, pentru localnici şi turişti deopotrivă: Dalai Lama în persoană a apărut în capitala Micului Tibet.


Până acum puţine zile credeam că Dalai Lama îşi petrece mai tot timpul din India în Dharamshala, capitala Tibetului în exil. Duminică seară însă prin Leh s-a răspândit zvonul că Dalai Lama soseşte din Dharamshala în Leh, urmând ca de la aeroportul din Leh să meargă direct la reşedinţa sa din Choglamsar, la mică distanţă de Leh. Păi de ce?, am întrebat eu pe un localnic. Pentru că Dalai Lama vine des prin Leh, îmi răspunse localnicul. Mai ales când în Dharamshala începe musonul şi plouă mai tot timpul, ce să facă acolo, când poate veni aici, unde vremea e exact cum trebuie?

Fireşte, localnicii ladakhi din Leh şi din împrejurimi s-au strâns la aeroport să îl întâmpine pe Dalai Lama, iar în oraş a fost freamăt mare: Sfinţia Sa e foarte iubit şi respectat în Micul Tibet - ajunge să arăţi cuiva fotografia sa şi omul va lua imediat o poziţie umilă, cu palmele împreunate. Şi dacă stă în Choglamsar, la doi paşi de Leh, nu vine şi prin Leh?, am întrebat eu. De moment nu, mi-a răspuns Tashi, interlocutorul meu localnic, adică agentul turistic cu care am bătut palma pentru călătoria în Zanskar.

Iată însă că aseară prin oraş s-a răspândit zvonul că Dalai Lama va veni a doua zi prin Leh. Iar dimineaţă centrul oraşului era plin de oameni frumos îmbrăcaţi şi cu emoţia zugrăvită pe chipuri. Am văzut şi musulmani aşteptând cu înfrigurare să apară Dalai Lama, iar ulterior am avut o discuţie cu un hinduist tocmai din Kerala, din sudul extrem al Indiei, în care omul a ţinut musai să-mi spună cât de mult îl admiră şi respectă pe Dalai Lama. De altfel Sfinţia Sa şugubeaţă (cum îmi place mie să-i spun, pentru motive pe care le-am povestit pe larg aici) a venit în Leh pentru a lua cuvântul în cele două mari moschei din oraş - cea a sunniţilor şi cea a shiiţilor. Tipic pentru Dalai Lama, aş spune: conducătorul buddhismului tibetan vorbind liniştit unor musulmani, chiar în casa lui Alah. Cum să nu îl admiri?

Şi îmi era dor de Dalai Lama, ca să fiu sincer. Nu îl mai văzusem din 2011, de când am fost a doua oară la învăţături în Dharamshala, şi uneori mă gândeam dacă Sfinţia Sa şugubeaţă mai are acelaşi râs tonic, plin de vitalitate, molipsitor. Se pare că da, din câte am văzut azi...

2 comentarii:

  1. Este cea mai mare personalitate a lumii in viata! Il iubesc din toata inima, cu un respect nemarginit!
    Am cea mai mare bucurie, incantare, multumire si mandrie sufleteasca ca pret de cateva secunde, am stat alaturi de el si l-am tinut de mana simtindu-i caldura ce mi-a invadat tot corpul incarcandu-ma cu o stare de traire aparte. Au fost momente de inalta traire sufleteasca de care numai amintindu-mi imi da o stare minunata.
    Tu stii prea bine ce atmosfera creaza in jurul lui pentru ca i-ai fost in preajama si asta nu se poate uita! ... si daca si eu am avut norocul si fericirea sa ajung in Dharamshala ti se datoreaza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost agent karmic, e deja stabilit :)

      Da, e un gigant intre giganti, Sfintia Sa sugubeata :)

      Ștergere